Senki nem kíván úgy boldog ünnepeket, mint Richárd testvér
SZEMlélek 2019. december 25.

Senki nem kíván úgy boldog ünnepeket, mint Richárd testvér

A Kongóban dolgozó magyar orvos karácsonyi üzenete és néhány beszédes fénykép...

aa11aa.jpg
El tudják képzelni annak az örömét, aki talán már évek óta nem látta a gyerekeit, unokáit, mert a többszáz kilométerre lévő városba nem tudott eljutni, aztán egyszer csak sorra kerül az a vidék is, és Hardi Richárd Kongóban dolgozó szemész megszabadítja a szürkehályogtól? Megtörténik a csoda, aminek a magyar orvos csak fél szívvel tud örülni, mert elkeseríti, hogy erre az Európában mindennapos rutin műtétre Afrika igen szegény országaiban éveket kell várni.
aaa1.jpg
A Nyolc Boldogság Közösség, amelynek Richárd testvér 1992 óta tagja, tíz évvel korábban átvett egy kórházat Zairéban, a mai Kongói Demokratikus Köztársaságban. Szemész szakorvosi vizsgájával a zsebében ide, a Kabinda városában működő kórházba érkezett Budapestről, s még őt is, aki gyerekkorában éveket töltött Afrikában, igaz, a kontinens északi részén, meglepte a hatalmas szegénység.
aa8b.jpg
Minden támogatás, segítség jól jön, amit a Richárd Testvér Kongói Betegekért Alapítványon keresztül Magyarországról is kapnak. Az alapítvány beszámolójában ez áll:
"Az álom melyet tíz éve dédelgetünk, hogy Mbuji-Mayi-ban szemészeti kórház épüljön, megvalósulni látszik. Tíz évvel ezelőtt alapítványi támogatással vettünk telket, és Richárd testvér erős hittel fordult az Úr felé. A felépülő kórház Kasai megye mintegy 8 millió lakosának szemészeti ellátását biztosíthatja a jövőben. Az építkezés még javában folyik, de mi már a jövőre gondolva támogatjuk az ott dolgozó orvosok képzését."
aa5_1.jpg
Richárd testvér sorai támogatóinak:
«Hosszabb távollét után megyek vissza Mbuji Mayi-ba, szemészeti missziónkba. Khalil Gibran írja a Próféta című könyvében: a hegymászó igazán a hegyet a pusztából látja, nem akkor, amikor rajta sétál. Valahogy velem is így van most, a távol töltött idő megerősítette missziónk szépségét és értékét. Sokat gondoltam arra, milyen intenzív fejlődési fázisban vagyunk, a maradék épületek alapjai, a falak, szemünk láttán nőnek és bújnak ki a földből.
Az év során elkészült a 180 köbméteres esővízgyüjtő ciszterna, amelynek megépülését négy különböző forrásból fedeztük.
aa4_6.jpg
Elkészült 230 méter kerítés, biztosítva a COR védelmét 320 fokban. Belekezdtünk a műtő és a mosoda-raktár-garázs épületek felhúzásába. Ami nagyon fontos, mostanra lett titáni munka után az egész projektre egy átfogó terv, az összes nívóval, végleges méretekkel és koncepcióval. Így belehúzhatunk ezerrel a maradék épületek építésébe, az esővízelvezető rendszer megalkotásába, stb.
aa2c.jpg
Sok tennivaló marad, de hatalmas erőt ad az a tudat, hogy művünket milyen sokan követik, támogatják, segítik, mindenki a maga módján. Igazán jól, a szívével lát az ember, mondja a Kisherceg, és én ilyen látó szívvel mondok hálát minden segítő kéznek, minden segítő imának.
A képre kattintva galéria nyílik.
Az én imám pedig: legyen nagy békesség bennünk, legyen a várakozás öröme ez az Ádventi idő és legyen boldogság a Kis Jézus eljövetele mindannyiónk életében! Ezekkel a szavakkal kívánok minden kedves segítőnknek áldott Karácsonyt és nagyon békés új esztendőt.
Fr. Richard, a Mbuji- Mayi-i misszióból 2019. december
A magyar szemész orvossal hosszabb beszélgetés hangzott el a Magyar Katolikus Rádióban, amelyben gyerekkoráról, orvosi pályájáról, közösségéről, afrikai szolgálatáról és a jövő terveiről beszél. Az is kiderül, haza szándékozik-e térni...
Hardi Richárd misszióját a következő számlaszámon lehet támogatni:
Richárd Testvér Kongói Betegekért Alapítvány
Bankszámlaszám: 10700206–48609205–51100005
(Forrás és fotó: facebook/Hajdú D. András/)
süti beállítások módosítása