Berecz Zsombor világbajnoki érmet szerzett a napokban
SZEMlélek 2019. december 23.

Berecz Zsombor világbajnoki érmet szerzett a napokban

Viharos szélben, hatalmas hullámok hátán és alatt óriásit vitorlázott Berecz Zsombor a Finndigi világbajnokság 6. napján. Az éremfutamon másodiknak ért célba, amivel megőrizte a dobogós helyét, de holland riválisát nem tudta megelőzni.  

bereczek1.jpg

A péntek délutáni 44 fokhoz képest szombat délelőtt 25 fokkal mértek kevesebbet, megszűnt a hőség Melbourne-ben, és a szél iránya is megváltozott.

Az éremfutam előtt azt lehetett biztosra tudni, hogy új világbajnokot ünnepelnek majd a Royal Brighton Yachting Clubban és az aranyért ketten maradtak versenyben. Az egész héten kiegyensúlyozottan, egyenletesen versenyző (1., 5., 5., 1., 2., 3., 5.,16., 8.) Josh Junior előnye (16 pont) a második Nicholas Heiner előtt inkább csak matematikailag számított befoghatónak – hiába osztanak dupla pontot az éremfutamban. Az új-zélandi tehát egyértelmű esélyesként készülhetett a fináléra, a holland viszont a dobogóról is lecsúszhatott, mert Berecz Zsombor előtt csak 3 pont volt az előnye és az olimpiai bajnok Giles Scott is ott lihegett a nyakán, mindössze 5 pontra tőle.

A szél 23 csomóval süvített, de 26-os pöffök is fokozták a kihívást, nem beszélve az olykor 3-4 méteres hullámokról. Igazi finnes idő. Kicsit csúszott a rajt, mert a rendezőknek technikai gondjuk akadt a viharos szélben a rajtvonal biztosításával.

Viszonylag egyszerre indult el a tíz hajóból álló mezőny, a többség jobbra vette az irányt. Az első krajcbójánál nagy volt a tülekedés, szinte minden milliméterért meg kellett küzdeni. A holland Nicholas Heiner fordult elsőnek, ami nekünk nem volt jó hír, de nem messze mögötte, ötödiknek jött Berecz Zsombor.

A hátszélben úgy hasítottak, hogy a motorosoknak is rendesen bele kellett húzniuk, ha követni akarták a vizes gladiátorokat. Sokat nem változott a helyzet, a holland vezetett, a magyar feljött negyediknek és a 2. krajcszakasznál elszakadva a mezőnytől, balra ment. Jó döntésnek bizonyult Berecz Zsombor húzása, mert a top márkhoz másodiknak ért fel és a holland már mögötte vitorlázott.

Az újabb hátszeles részben az már biztosan látszott, hogy az első négyben az ausztrál, a magyar, a holland és a török végez, tehát az érem biztos Berecz Zsombornak, csak a színe maradt kérdéses. Az ezüsthöz kettővel kellett volna előznie a célban a hollandot. Mindent megpróbált, kicsit kockáztatott is, de felesleges rizikót nem akart vállalni. Az ausztrál Jake Lilley mögött második lett, a Heiner bejött harmadiknak így összetettben pont fordítva végeztek.

Berecz Zsombor boldogan értékelt a parton:

"Fantasztikus volt. Erre építették ezt a hajót, meg minket.

Nagyon kevés hajóosztály van az olimpián, amelyik képes arra, hogy ilyen körülmények között meg lehessen vitorlázni. A Finn az ilyen." 

Mint mondta, vannak olyan szinten, hogy ezt a szelet tudják kezelni, úgyhogy folyamatosan tisztában volt vele, ki, hol, merre tart.

"Egyszer volt egy necces szituáció, a hajóm megmerült, egy kicsit lefúrt a víz alá. Akkor hátranéztem és elgondolkodtam, hogy megéri-e mindent kockáztatni azért, hogy második legyek, vagy biztonságban lemegyek és biztosan megvan a harmadik hely. Most először volt az, hogy nem akartam mindent egyszerre."

A tokiói olimpiára készülő Berecz a 2018-as vb-aranyérme után idén augusztusban az előolimpián is győzött.

A Képmás Magazin vele és feleségével készített interjújában így mesélnek életükről:

Zsombor: Rosszul gondolja, aki azt hiszi, hogy nekem szórakozás a sok edzés és távollét. Mindamellett nem cserélnék Nórival, mert az ő sok munkája a gyerekekkel talán nehezebb, mint az enyém. Amikor távol kell lennem, igazából nincs más választásom, és ezt őértük is teszem, a szeretteimért, a családomért. Nekem ez a munkám, attól függetlenül, hogy szeretem. Nórival tudtuk, hogy ezt az életformát vállaljuk, és ebben jól érezzük magunkat.

Nóri: Mindennek van jó és rossz oldala. Rossz, ha sokáig van távol, de az jó, hogy egyben több hetet tölt itthon. Mindketten nagyra értékeljük az egymással töltött időt, éppen azért, mert sokszor vagyunk távol egymástól, amikor nem alszunk együtt, nem tudunk együtt reggelizni vagy vacsorázni. A hosszabb itthonlétei idején jut idő arra, hogy újra összehangolódjunk, és ő többet foglalkozhasson a családdal. Néha az is előfordul, hogy kiutazom hozzá külföldre, ha a nagyszülők vállalják a gyerekeket.

(Forrás: hunsail.hu)

 

süti beállítások módosítása