Zongoraszóval várhatják a vonatot Szeged
SZEMlélek 2019. november 29.

Zongoraszóval várhatják a vonatot Szeged

A zongorát a szegedi Szent Gellért Plébánia TÉKA Alapítványa adományozta a MÁV helyi igazgatóságának.

aa2_4.jpg

A szegedi vasútállomás zongoráját bárki megszólaltathatja, a tanulmányait elkezdő kisgyermek éppúgy, mint professzionális művész. Az állomáson műfaji megkötés nélkül bármilyen darab előadható, klasszikus mű, dzsessz vagy népzene.

Benyik György plébános az ajándék rövid hangversennyel egybekötött pénteki átadásán elmondta, az állomás indulóoldalának emeletén elhelyezett hangszeren a Szegedre érkező vagy a pályaudvaron várakozó, zongorán játszani tudó utasok zenélhetnek, a maguk és a várakozók örömére. A plébános úgy fogalmazott, reméli, hogy kezdeményezésük kedvező fogadtatásra talál, és hamarosan más állomásokon is zongoraszó köszöntheti majd az utasokat.

Mondi Miklós, a MÁV Zrt. Szegedi Pályavasúti Területi Igazgatóságának vezetője elmondta: egy hónapja meglepetésként érte az alapítvány megkeresése, de rövid idő alatt meg tudták teremteni a feltételeket a hangszer elhelyezéséhez. Az igazgató elmondta, az első hasonló projektet tíz éve Angliában szervezték meg, és a pályaudvaron rendezett alkalmi koncertek közösségformáló eseménnyé váltak.

aa1_7.jpg

Lutz Ilona, a Szegedi Tudományegyetem Bartók Béla Művészeti Karának oktatója közölte, a zenét népszerűsítő kezdeményezés nem példa nélküli, külföldön köztereken, állomásokon vagy áruházakban találkozni zongorákkal.

(Forrás: MTI; illusztráció: Pixabay)

süti beállítások módosítása