Rászoruló családoknak segít az E-ON és a Máltai Szeretetszolgálat új programja
SZEMlélek 2019. november 19.

Rászoruló családoknak segít az E-ON és a Máltai Szeretetszolgálat új programja

Hátrányos helyzetű gyermekes családokat segítő mintaprogramot indít az ország legelmaradottabb települési között számon tartott Tiszabőn az E.ON Hungária Zrt. és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat.


img_19112019_144723_780_x_455_pixel.jpg

A Jász-Nagykun-Szolnok megyei településen előrefizetős mérőórákat telepítenek és naperőművet is létesítenek, amelynek bevételeiből lakhatási támogatást juttatnak majd a rászorulóknak.

A lakhatási támogatást fenntartható energetikai beruházással megvalósító mintaprogram elindításáról kedden kötött megállapodást Kiss Attila, az E.ON elnök-vezérigazgatója és Vecsei Miklós miniszterelnöki biztos, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alelnöke.
    
Vecsei Mikós a megállapodás budapesti aláírásán közölte, hogy a településen szabályos és biztonságos áramvételezési lehetőséget kialakítva ötven speciális, előrefizetős mérőórát telepítenek a tervek szerint. Kifejtette: a 2200 lakosú Tiszabőn sok háznál hiányzik a biztonságos áramvételi lehetőség. A romos épületek falára nem helyezhetőek fel előrefizetős órák, ezért a program során speciális, "lábon álló" mérőórákat is létesítenek, és földkábelen juttatják el az áramot a házba, ahol legalább egy dugalj lesz.
    
Elmondta: a településen egyhektáros területen napelemparkot létesítenek a jövő év első felében, és ennek bevételei nyújtanak majd fedezetet szociális kiadásokra.
    
A program célja, hogy egy fűtött szoba legyen minden háznál, ahol gyermeket nevelnek - mondta Vecsei Miklós, hozzátéve, hogy ez az a minimum, amelyet szeretnének a következő időszakban elterjeszti minden hasonlóan rossz helyzetben lévő településen.
    
Kiss Attila ismertette: a létesítendő 303 kW-os napelempark bevételeiből teremtik majd meg a lakhatási program fedezetét, és így a szeretetszolgálat helyi családok energiaellátását segítheti majd. A naperőmű mintegy 200 család éves világítását, vagy mintegy 80 család éves fűtését lenne képes biztosítani.
    
Kérdésre válaszolva közölte, a napelempark és az 50 speciális előrefizetős mérőóra létesítése körülbelül 100 millió forintba kerül. A napelempark a szeretetszolgálat megbízásából épül, és a szervezet tulajdonába kerül. Megismételte, a naperőműből nem közvetlen folyik majd az energia az érintett házakhoz, hanem az elosztói áramhálózatba táplálják be.
    
Vecsei Miklós közölte, a helyi szociális munkások döntik majd el, hogy a rászorultak mekkora támogatást kapnak.

Forrás:MTI

süti beállítások módosítása