Az agyba ültetett csip mentheti meg az opioidfüggőket
SZEMlélek 2019. november 07.

Az agyba ültetett csip mentheti meg az opioidfüggőket

Amikor már semmilyen más terápia nem segít, jöhet a mély agyi stimuláció.

a3_4.jpg
A szakértők zöme Kanadában is opioidjárványnak nevezi a tömegesen előforduló túladagolásokat - olvasható a Qubit oldalán. A világ más részein is a halálos kimenetelű esetek nagy részéért a heroint és a morfint is a tagjai között tudó opioid családba tartozó természetes, félszintetikus és szintetikus vegyületeket tartják felelősek. Nyugat-Virginiában 100 ezer halálesetből 50-et az opioidfüggőség okoz, ezzel a 2017-es adatok szerint ebben az államban a legsúlyosabb a krízis.

Az Egyesült Államok egészségügyének elmúlt évtizedét meghatározó, eddig legalább 200 ezer amerikai halálát okozó opioidválság mérséklésére egyelőre nem találtak átfogó megoldást, de az orvosok folyamatosan próbálkoznak különböző gyógyszeres és terápiás módszerekkel.


A Nyugat-Virginiai Egyetem idegtudományi intézetének kutatói most egy olyan gyógymódot dolgoztak ki, amely egy agyba ültetett csipen keresztül gátolja az opioidok iránti vágyat. A klinikai vizsgálat alatt álló technológia a mély agyi stimuláció módszerét használja: egy készülék apró elektródákon keresztül impulzusokat küld az agy függőségért és önuralomért felelős területeire. A beültetett csip nemcsak valós időben tudja jelezni, ha a páciens rákíván a drogra, de rajta keresztül ezt azonnal gátolni is tudják ellenimpulzusok küldésével.

a2_6.jpg
A kutatócsoport korábban olyan betegségeknél alkalmazta már a gyógyszerfelügyeleti hatóság által is engedélyezett kezelést, mint az epilepszia vagy a kényszerbetegség. A klinikai vizsgálatot első körben négy olyan jelentkezőn végzik el, akik már többféle kezelési módon túlestek, de a függőségüket egyikkel sem sikerült legyőzni.

Bár egy ilyen elterjedt egészségügyi probléma esetében nem ideális, hogy egy drága technológiát jelölnek ki potenciális gyógymódként, a szakértők szerint ez inkább azok számára lesz utolsó mentsvár, akiknek minden más terápia haszontalannak bizonyul.

(Forrás és fotó: quibit, A. NOOR/BSIP; nyitókép: pixabay)
süti beállítások módosítása