Két érdekes görög könyv és egy film a krízisről
Dr. Fekete Ágnes 2019. október 07.

Két érdekes görög könyv és egy film a krízisről

Jobb és baloldali nézőpontja is lehetséges mindannak, ami 2015-ben történt Görögországban. Két bestseller könyv jelent meg erről, majd a 86 éves Costa Gavras filmje. 

 kep_2.png

2018-ban megjelent Varoufakis Yanis könyve, Felnőttek a szobában (Adults in the room) címmel. A mű arról szól, amikor Görögország az Európai Unió tanácsával és az IMF-fel tárgyalt 2015-ben. Egy új referendumot akartak a görögökre kényszeríteni, de Varoufakis, mint pénzügyminiszter más megoldást javasolt. Szeretett volna bevezetni egy belső-, elektronikus pénznemet, és a kölcsön visszafizetését az ország gazdasági növekedésével összekötni. A tárgyalásokon azonban minjden alkalommal magasabb összeget követelt a gazdasági központ. Az egyeztetések alatt semmiféle jegyzőkönyv nem született. Közben Athénben folyamatosan zajlottak a tüntetések. Varoufakis azonban annakidején felvett mindent magnóra, ennek legépelt változata jelent meg a kiadványban.

A volt gazdasági miniszter gyakran vádolták azzal, hogy nem politikus módjára viselkedik, például nem hord zakót és nyakkendőt. Varufakiszt makacs és igen kellemetlen tárgyalópartnernek tartják. Sokan gondolják úgy, hogy miatta hiúsult meg mostanáig a megegyezés Athén és a hitelezők között. A kritikára ő rendszerint úgy reagál, hogy Európa az, aki nem hajlandó beismerni a hibáit. Varoufakis egy jó gazdasági szakember és író, de a habitusa nem politikus. Közismert európai gazdasági szakemberekkel folytatott szópárbaja olvasható a könyvben. Ez a könyv figyelmeztetés, hogy az európai gazdasági politika megszorításai nem adnak jó megoldást, ráadásul egyre erősödik a populizmus. Egy film is született a történetből, melyet egy Franciaországban élő görög filmrendező, Costa Gavras, 86 évesen rendezett. Nemrég jelent meg vele interjú a különdíjas filmről. 2019 nyarán pedig megjelent egy válasz könyv. Két ujságírónő, Viktoria Dendrinou, és Eleni Varvitsioti,

Utolsó blöff (The last bluff) címmel jelentetett meg egy kötetet arról, hogy hogyan látták ők a 2015-ös krízis hat hónapját.

Leírták, hogy Yanis Varoufakis fenyegető hangnemben próbált az EU képviselőivel beszélni, azonban már minden lépésre előre válaszlépéseket dolgoztak ki. Amennyiben a görögök kiléptek volna az Euro zónából, szerintük akkor sem származott volna az európai bankoknak ebből káruk. USA pénzügyminisztere telefonon beszélt a miniszterelnökkel, és ezután Varoufakis lemondott, és a következő pénzügyminiszter aláírta a harmadik memorandumot. Ezzel elvállalta Görögország, hogy a következő években pontosan mennyi pénzt kell visszafizessen. Egyik következménye például, hogy ma is az Európai Unióban a legmagasabb életkorban mennek nyugdíjba az emberek, 67 évesen, és ezt is felül fogják vizsgálni majd 2021-ben.  

A filmtekercs.hu interjújából:

Miért kezdett bele az Adults in the Room forgatásába a szülőhazájában?

1955-ben jöttem el Görögországból. Ott ma katasztrofális körülmények uralkodnak, a társadalom hatalmas kihívásokkal néz szembe. A felsőbb osztályoknak semmi problémája nincs, de sok család 400 euróból kénytelen megélni, a nagycsaládok újra egy fedél alatt élnek. 500 000 ember – főleg orvosok, mérnökök – kivándorolt, de sokan hazatértek, hogy az otthon maradottakat támogassák. Erre a helyzetre Európa nem a megfelelő módon reagált. Ez a gondolat adta a filmem kiindulópontját, és később találtam rá Jánisz Varufákisz könyvére, amiből megszületett a forgatókönyv. Minden adott volt a jó történethez: a karakter, a helyszín, a határidődramaturgia.

 

süti beállítások módosítása