Törvény tiltja a gyermekek bántalmazását Skóciában
SZEMlélek 2019. október 04.

Törvény tiltja a gyermekek bántalmazását Skóciában

Az új rendelkezés egy éven belül hatályba lép.

pofon_1.jpg
Bűncselekményt követ el a szülő, aki megüti a gyermekét - számolt be az új törvényről a The Independent brit lap online kiadása. Skócia ezzel az első Nagy-Britanniában, ahol büntetendő lett a szülői pofon.
A törvény életbe lépéséig még Skóciában is megengedett, hogy a szülők „ésszerű" fizikai erőt alkalmazzanak a gyerekeik fegyelmezésében. Az új törvénnyel egyrészt a felnőttekkel egyenlő jogokat biztosítanak a fizikai erőszak ellen a gyerekeknek is, másrészt összhangba hozzák a skót szabályozást az ENSZ ajánlásával. A skót törvényhozók 84:29 arányban fogadták el az új törvényt csütörtökön annak ellenére, hogy egy kormányzati közvélemény-kutatás szerint az Egyesült Királyságban megkérdezett több mint ezerötszáz felnőtt 57 százaléka elvetette volna.
A törvénytervezetet előterjesztő John Finnie skót zöldpárti képviselő elmondta: a döntés azt az üzenetet közvetíti, hogy elfogadható erőszak nincs.
„A tettleges bántalmazásnak nincs helye a 21. századi Skóciában.
A nemzetközi bizonyítékok azt igazolják, hogy súlyos hatása lehet a gyerekekre, és nem is hatékony" - fogalmazott Finnie.
A gyermekjogi aktivisták a törvény elfogadását „emlékezetes napként" értékelték a gyermekek jogaiért való küzdelemben.
A törvénynek azonban továbbra is vannak ellenzői.
Oliver Mundell skót konzervatív képviselő  kijelentette, hogy nem tudja támogatni. Mint mondta, hisz abban, hogy a gyerekek elleni erőszak helytelen, de most nem is ez a kérdés. Arra hívta fel a figyelmet, hogy a szülők egyáltalán nem fogják tudni ezek után, hogy milyen körülmények miatt kerülhetnek szembe a büntetőjogi rendszerrel.
(Forrás: MTI, fotó: ladepeche.fr)
süti beállítások módosítása