Ma van az Erőszakmentesség világnapja
SZEMlélek 2019. október 02.

Ma van az Erőszakmentesség világnapja

Ez a nap ráirányítja a figyelmet arra, hogy az erőszak sosem indokolható, és hogy el kell utasítanunk a fizikai és lelki bántalmazás minden formáját.

stoperoszak.jpg
A testi vagy lelki bántalmazás áldozatainak segítése, az erőszakmegelőzés és a kiszolgáltatott társadalmi rétegek védelme a Családbarát Ország Nonprofit Közhasznú Kft-nek is fontos küldetése.
Október 2-án az erőszakkal kapcsolatos kutatásaikról, a prevenciós lehetőségekről, a bántalmazott áldozatok segítéséről és a közvélemény téma iránti érzékenyítéséről kaphat átfogó képet a nyilvánosság.
Az eseményen tájékoztatást adunk a "Gyermekút projekt" induló mozgó komplex szolgáltatásáról is.
A "Családbarát Ország" projekt elkötelezett a családok helyzetének javításában, így a szeretetteljes kapcsolatainkat mérgező erőszak felszámolásában is. Ezért a kapcsolati erőszak természetének megismerése érdekében kutatásokat indítottak: elsőként az erőszak áldozatává vált személyeket kérdeztek személyes történetükről, majd fiatalok erőszakkal kapcsolatos vélekedéseit vizsgálták. Ezt követi majd két kérdőíves vizsgálat, mely a kapcsolati erőszak előfordulását vizsgálja ötezer felnőttnél, valamint az azzal kapcsolatos attitűdöket kétezer lakos körében.
A "Kapcsolj egyből" projekt célja a kapcsolati erőszak és az emberkereskedelem áldozatainak hatékony segítése, a krízishelyzetek kialakulásának megakadályozása, és az, hogy a társadalom megismerje a támogató szolgáltatási formákat. A projekt keretében a CSBO Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálatot (OKIT) működtet, hogy segítséget nyújtson a kapcsolati erőszak, a gyermekbántalmazás, a prostitúció- és emberkereskedelem áldozatainak és hogy szükség esetén gondoskodjon az áldozatok elhelyezéséről.
Ezek mellett mobiltelefonos krízisapplikáció fejlesztésére is sor került. Az applikáció népszerűsítésére és a bántalmazottak segélyvonalának, a 80-20-55-20 számnak ismertté tételére kommunikációs kampányt indítanak.
A kampány arca, Pásztor Anna énekesnő.
"Mi közöd hozzá?!" címmel Boglacsik Tímea, az OKIT igazgatója "közönymentes blogot" indít a www.csalad.hu oldalon. A blog rázós terepre kalauzolja olvasóit, ahol személyes sorsdrámák, fájdalmas szembesülések kísérhetik a bejárt utat, de mindig szem előtt tartva azt, hogy a "közönymentes övezetben" minden problémára található megoldás.
A kora gyermekkori intervenció rendszerében nehezebb a szolgáltatásokhoz való hozzáférés a kistelepüléseken és a szociálisan hátrányos helyzetű járásokban élő, iskoláskor előtti gyermekek és családjaik számára. Ezért a "Gyermekút projekt" olyan komplex mozgó hálózat kialakítását és hosszútávú fenntartását vállalta, melyben a szolgáltatást nyújtó szakemberek helybe történő szállításával minden gyermek hozzájut a szükséges ellátásokhoz.
(Forrás: MTI/OTS; fotó: pixabay)
süti beállítások módosítása