SM betegek: a sorstársak erőt adnak
SZEMlélek 2019. szeptember 09.

SM betegek: a sorstársak erőt adnak

Közösségben egymást támogatják a Sclerosis Multiplexes Betegek.

szklerozis_1.jpg

Alapvetően azon múlik egy SM beteg sorsa, hogy az agy, illetve az idegrendszer hol és milyen mértékben károsodik. Ezen dől el, hogy valaki hosszan együtt élhet-e önállóságát megőrizve az SM-mel vagy gyors leépülés és kiszolgáltatottság fenyegeti – mondta Furcsa Józsefné, a Magyar Sclerosis Multiplexes Betegek Szövetségének elnöke.

Mintegy nyolcezer SM beteg él idehaza; igyekeznek minél többeket bevonni az országszerte működő helyi klubokba, egyesületekbe, mert több programhoz és segítő szolgáltatáshoz hozzájuthat az, aki tagja civil sorstársközösségnek.

szklerozis_3.jpgZagyvai Gábor közönségdíjas fotója

– A rendszerint fiatalkorban jelentkező idegrendszeri betegség, a sclerosis multiplex gyógyszeres terápiáit tekintve nincsenek rossz helyzetben a hazai betegek, ám a gyógyszerek mellett másra is szükség van ahhoz, hogy eredményesebben feltartóztatható legyen a betegség – mondta dr. Rajda Cecília, a Szegedi Tudományegyetem Neurológiai Klinikájának egyetemi docense.

szklerozis_4.jpg

Rendszeres mozgással, a gyógytornával, a rehabilitációval, a dohányzás elkerülésével, az egészséges táplálkozással és életmóddal, valamint a gyógyszerek fegyelmezett használatával a betegek is tehetnek a kezelések sikeréért.

Gyulán a mintegy kétszáz érintett beteg részvételével megtartott Országos SM Napon mutatták be a Magyar Sclerosis Multiplexes Betegekért Alapítvány által meghirdetett Országos SM Fotópályázatra beérkezett képekből összeállított fotókiállítást is.

szklerozis_2.jpg

B. Papp László programmenedzser elmondta: negyvenkét pályázó száznyolcvanhárom képéből válogatták ki a kiállítás anyagát. A pályázatra érkezett alkotásokon túl Zsolnai Péter fotós SM betegekről készült fotósorozatait is kiállították. A tárlat célja, hogy az érintetteket betegségük felvállalására, a társadalmat pedig szolidaritásra ösztönözze. A fotók vándortálat keretében eljutnak az ország más városaiba is, a tervek szerint legközelebb Szolnokon lesznek láthatók.

(Forrás és fotó: msmba.hu)

süti beállítások módosítása