A ghánaiak honvágya
SZEMlélek 2019. augusztus 22.

A ghánaiak honvágya

Egyre több fekete amerikai vándorol vissza Ghánába az Amerikai Egyesült Államokból.

davis2.jpg

 Nem csak őseik gyökereit találják ott meg, hanem Trump elnök miatt is. Ezzel válaszolnak Ghána felhívására, amely 2019-et a visszatérés évévé nyilvánította.

A kormánynak az a célja, hogy a rabszolgák leszármazottai jöjjenek haza a nyugat-afrikai országba először látogatóként, de később bevándorlóként is. Éppen 2019 augusztusában emlékeznek arra, hogy 400 évvel ezelőtt érkezett az első rabszolga csoport Amerikába, ez az oka Ghána kampányának. A Nyugat-Afrikából rabszolgák millióit szállították Észak- és Dél-Amerikába. Sokak számára Ghána volt az utolsó afrikai talaj, amit a lábuk alatt éreztek.

Az ország hosszú ideje próbálja visszavonzani a külföldön élő ghánai leszármazottakat. A külügyminisztériumukban létrejött egy külön ügyosztály erre. "Jöjjenek haza, oda, ahova tartoznak" - mondja Akwasi Awua Ababio, a diaszpóra ügyekért felelős igazgató. Azt mondja, hogy a közös történelem a legfontosabb, de ez egyben remény is arra nézve, hogy a visszatérők hozzájárulnak majd Ghána fejlődéséhez.

A 41 éves Ephious Davis afrikai amerikaiak gyermeke. Most Ghánába költözött. Néhány évvel ezelőtt philadelphiai házát elcserélte egy nyugat-afrikaira. A fenti fényképen éppen a rabszolga-erőd kapujában áll, a Cape Coast kastélyban. A rabszolgákat szörnyű körülmények között ide börtönözték be, hogy azután Amerikába szállíthassák őket az ültetvényekre.

Davis szervezetet hozott létre Ghána és az Egyesült Államok fiataljai számára, hogy megismerjék közös történetüket. "Gyökereim többek között Szenegálban, Togóban és Ghánában vannak. Itt otthon vagyok. A rendőrség afrikai, az orvosok afrikai, a tanárok afrikai. Úgy néznek ki, mint én."

A Cape Coast kastélyban idegenvezetők indulnak oda-vissza az amerikai turistákkal. Ghána évente 350 000–400 000 látogatót fogad. Ebben az évben fél millió turistát várnak. Nagy részük a Karib-térségből és az Egyesült Államokból származik.

A nyugat-afrikai Ghána 239 000 négyzetkilométer területű, lakossága: kb. 29,8 millió. Fővárosa: a tengerparti Accra, 5012 kilométerre Budapesttől.

Ghána brit gyarmat volt, angol a hivatalos nyelve. A lakosság kétharmada keresztény, kb. 21 százalékuk a természeti-, ősi vallásukat tartja, a muzulmánok aránya 16 százalék.

Ghánában a nyugat-afrikai térség viszonylatában jónak minősíthető a közbiztonság.

Nem tudjuk pontosan, hogy hány amerikai telepedik le Ghánában, néhány ezerre becslik számukat.  Ababio diaszpóra-ügyvezető igazgató szerint a szám növekszik.

Többek vallomása: "Itt félelem nélkül lehetek magam."

(Forrás: nos.nl

süti beállítások módosítása