Kampány indul a zöldség-gyümölcs pazarlása ellen
SZEMlélek 2019. július 03.

Kampány indul a zöldség-gyümölcs pazarlása ellen

„Vegyél számba!"  - ezzel a címmel indított a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szemléletformáló kampányt a zöldség-gyümölcs pazarlása ellen címmel.

zoldseg_2.jpg

A Nébih legfrissebb kutatása szerint Magyarországon évente fejenként csaknem hat kilogramm zöldséget és gyümölcsöt dobnak ki, ennek egy részét pusztán azért, mert alakjuk vagy esztétikai megjelenésük nem annyira tetszetős.zoldseg_3.bmp

A kampányban „a csúnya zöldség is lehet finom" mottóval arra hívják fel a vásárlók figyelmét, hogy nem csak a legfrissebb, legszabályosabb, legesztétikusabb zöldség-gyümölcs tápláló, megfelelő tárolással a fogyaszthatósági idő meghosszabbítható, és érdemes hazai termékeket vásárolni, mert azok frissebbek a távolabbi országokból érkezőknél.

A Maradék Nélkül oldalon számos tudnivalót, tananyagot, praktikákat találhatnak.

A hazai áru vásárlása mellett szól az is, hogy az garantáltan frissebb, frissessége „kevésbé időzített”, mint a távoli országokból hazánkba utaztatott zöldség-gyümölcs. A szállítási távolság növekedésével a szén-dioxid kibocsátás jelentősen nőhet és nagyobb az áru hűtésére fordítandó energiaszükséglet is. zoldseg_1.jpgEgy tanulmány például kimutatta, hogy a helyi termesztésű alma előállításához, szállításához 87%-kal kevesebb szén-dioxid-kibocsátás köthető, mint a külföldről behozott almáéhoz. Ráadásul minél messzebbről szállítják a portékát, annál nagyobb eséllyel nyomódik és sérül meg útközben, ami élelmiszerhulladék keletkezéséhez vezethet.

Bővebben itt olvashatnak a Vegyél számba kampányról.

(Forrás: Nébih via MTI; fotó: pixabay)

süti beállítások módosítása