Svéd pszichiáter: A megengedő szülők valódi szörnygenerációkat hoznak létre
SZEMlélek 2019. június 27.

Svéd pszichiáter: A megengedő szülők valódi szörnygenerációkat hoznak létre

Nemet mondani még nem jelent bántalmazást!

sved_neveles_5.jpg

David Eberhard svéd gyermekpszichiáter szerint igazi tragédia következhet be, ha a szülők mindennek eleget tesznek, amit csak a gyerekek akarnak. Ilyen esetben a gyerekek a fejükre nőnek, minden percben a kívánságukat lesik, ezáltal megfosztják saját magukat a szabadságtól – írja a filantropikum.com oldal.

A szakértő a svéd társadalmat vizsgálva arra a következtetésre jutott, hogy

a szülők engedékenységük következtében olyan generációt hoztak létre, melyből teljes mértékben hiányzik az empátia, a figyelmesség.

– Nyugodtan lehet „nem”-et mondani a gyereknek, az még nem jelenti azt, hogy bántalmaztuk volna – mondja a szakember.

Azért van szerinte annyi kezelhetetlen, rakoncátlan gyerek, mert szüleik mindent megengednek nekik, az engedékenység által próbálnak nevelni, csitítani.

Csak egy kis hisztibe kerül, és a gyerek bármit el tud érni.

sved_neveles.jpg

A svéd pszichiáter Gyerekek hatalmon című könyvében a liberális gyereknevelési módszerről ír, mely szerint ismeretlen dolog a büntetés és a megszorítások. A szülők pedig úgy csinálnak, mintha a gyerek legjobb barátai lennének, vagy legalábbis azzá szeretnének válni, csak sok akadályba ütköznek. A mostani társadalmi elvárások szerint az a jó szülő, aki nem túl megfontolt, felnőttes, és következetes, hanem inkább a serdülők bohó viselkedésmintájával azonosul.

(Forrás és fotó: filantropikum.com; kezdőkép csak illusztráció: pixabay)

süti beállítások módosítása