Dunai szabadstrand és kutyás fürdőhely nyílhat Óbudán
SZEMlélek 2019. június 22.

Dunai szabadstrand és kutyás fürdőhely nyílhat Óbudán

A szabadstrand a Rómain, kutyás fürdőhely a Hajógyári szigeten nyílhat jövő nyáron, bár még csak a tervezés előkészülete zajlik.


kutyastrand.jpg
Szabadstrand kialakítását és ahhoz kapcsolódóan vízparti közösségi tér megalkotását tervezi a harmadik kerületi önkormányzat. Az előzetes vizsgálatok alapján a szabadstrand és a hozzá kapcsolódó létesítmény kialakításnak legalkalmasabb helyszíne a Szent János utca és a Kossuth Lajos üdülőpart 31. szám közötti terület lenne.

Bús Balázs polgármester javaslatára az önkormányzat – a  kerületben és nemzetközileg is számos projekttel bizonyított – Hello Wood csapatától szakmai véleményt és egy lehetséges koncepcióterv elkészítését kérte. Az  úgynevezett „fauszoda” megépítésben is referenciákkal rendelkező cég koncepcióterve alapján el is indulhat a közös gondolkodás a létesítmény kialakításának lehetőségéről - áll az MTI-nek elküldött közleményben.

kutyastrand_uszohaz.jpg

A képviselők még márciusban döntöttek egy szintén a III. kerületi Duna-parti szakaszt érintő fejlesztésről, amely a kutyás közösségek igényeire reflektált. Az előterjesztés szerint a Hajógyári sziget északi csücske, amit előszeretettel használnak már most is a kutyások, kutya fürdőhely kialakítása révén válhatna e közösség és a kutyák kényelmes szabadidős terévé – fogalmaz az önkormányzat.

A terület kialakítását a polgármester javaslatára a civilek bevonásával szakemberek végzik majd a hatályos jogszabályi előírásoknak megfelelően. Ennek pontos elhelyezkedése, valamint a házirend megalkotása az érintett egyesületek és szervezetek bevonásával fog történni.

Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata és a Fővárosi Önkormányzat felkérésének eleget téve, Óbuda- Békásmegyer Városfejlesztő Kft. megvizsgálta a Római-parton kialakítandó szabadstrand engedélyezésével kapcsolatos jogszabályi előírásokat és kidolgozta a lehetséges létesítési és üzemeltetési feltételeket.

A fürdőhely kialakításához a Közép-Duna-Völgyi Vízügyi Igazgatóság kezelői-tulajdonosi hozzájárulása, a III. kerületi Önkormányzat tulajdonosi, valamint a Fővárosi Önkormányzat kezelői hozzájárulása, továbbá a vízminőség folyamatos vizsgálata és különböző szakhatósági engedélyek beszerzése is szükséges. A fürdőhely végleges kialakításának megtervezése előtt ötletpályázat lebonyolítását javasolják, ami egyrészt megalapozhatja a tervezési programot, másrészt megkezdi a projekt társadalmasítását.

Az előterjesztés teljes terjedelmében  és a az előzetes koncepciótervek a fauszodáról Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata honlapján ismerhetők meg. 

(Forrás: MTI/ÖS; fotó: obuda.hu)

süti beállítások módosítása