15,5 milliárd forintos segélyt ad az EU afrikai rászorulóknak
SZEMlélek 2019. június 20.

15,5 milliárd forintos segélyt ad az EU afrikai rászorulóknak

A támogatás a legsebezhetőbbek, köztük a lakóhelyüket elhagyni kényszerült nők és a gyermekek védelmére összpontosít.

delszudan.jpg

Az Európai Unió 48,5 millió euró értékű humanitárius segélyt juttat Dél-Szudán legkiszolgáltatottabb csoportjai számára - közölte az Európai Bizottság. Hrisztosz Sztilianidesz humanitárius segítségnyújtásért és válságkezelésért felelős biztos közölte, a békefolyamatok előrehaladása ellenére továbbra is nagy szükség van a humanitárius segítségnyújtásra a Dél-Szudánban élők számra. A közelmúltban ugyanis mintegy kétmillió embernek kellett elhagynia lakóhelyét, és közel hétmillió embernek van közvetlen szüksége sürgősségi élelmiszersegélyre.

Tájékoztatása szerint az uniós támogatás elsősorban a legsebezhetőbbek, köztük a lakóhelyüket elhagyni kényszerült nők és a gyermekek védelmére összpontosít. Jelentős mennyiségű élelmiszersegélyt tartalmaz a rászoruló családok számára, alapvető egészségügyi ellátást tesz lehetővé a nehezen megközelíthető területeken, és segítséget nyújt a járványok megelőzésére fókuszáló erőfeszítésékhez. Emellett oktatási programok létrehozását és működtetését finanszírozza a konfliktusok által érintett területeken élő gyerekek számára.
Az Európai Bizottság tájékoztatása szerint az unió 2014 óta a csütörtökön megítélt támogatással együtt több mint 551 millió eurós segélyt biztosított Dél-Szudán számára.

A szegénységben élő Dél-Szudán 2011. július 9-én vált függetlenné Szudántól. Az országban 2013-ban kétéves polgárháború robbant ki, amelyben több tízezren vesztették életüket, és csaknem 3 millióan váltak földönfutóvá. Noha a szemben álló felek 2015 augusztusában békemegállapodást írtak alá, az egyezmény nem vetett véget a harcoknak. A békeszerződéssel 2016 júliusában létrehívott egységkormány napok alatt összeomlott, a fővárosban, Jubában heves harcok törtek ki.

(Forrás: MTI, fotó: ec.europa.eu)

süti beállítások módosítása