Minden szempontból "női" taxitársaság indult Csecsenföldön
SZEMlélek 2019. június 10.

Minden szempontból "női" taxitársaság indult Csecsenföldön

A kocsiba csak nők ülhetnek be, természetesen női sofőrök mellé.

taxi_muszlim_noknek.jpg

Tavasszal indult az a taxitársaság Csecsenföldön Mekhkari néven, amelyik kizárólag nőket fuvaroz, de lehetnek velük gyerekek is. Mivel a férjek nem engedik, hogy feleségük idegen férfival üljenek egy kocsiban, a szolgáltatás csak női sofőröket alkalmaz. Ezt a férifak is jónak vélik, mert úgy tartják, hogy a nők óvatosabban vezetnek.

A Mekhkari (jelentése: ‘lányok’) alapítónője, Madina Cakajeva hiányolta a női autóvezetőket nem csak Groznij utcáiról, hanem egész Oroszország hivatásos sofőrjei közül, pedig ő maga is jobban örül, ha olyan taxiban ülhet, amit nő vezet.

Gyors felmérést végzett hát, milyen lenne a fogadtatása a csak nőket szállító szolgáltatásnak. Jelenleg öt autóval rendelkeznek, öt sofőrnőt alkalmaznak. A Zayed alapítvány, ami a vállalkozás elindulásához anyagi támogatást nyújtott, elégedett a kezdeményezéssel, mert az „megfelel a vallási normáknak és hagyományoknak”.

A szovjet időkben egy kézen meg lehetett számlálni, hány nő ül a volán mögött, mindenki személyesen ismerte őket – állítja Libkan Bazajeva, a „Nők a haladásért” civil egyesület koordinátora.

Ezért tizenegy évvel ezelőtt ingyenes autóvezetési oktatásban részesítettek mintegy száz nőt, akik közül ötvenen el is kezdtek autóval közlekedni, nem kis meglepetést okozva a 270.000 fős Groznij rendőreinek. Mára már sok nő ül a volánnál Csecsenföldön, de ebben a konzervatív muzulmán közegben kevesen választják hivatásul a sofőrködést.

(Forrás: 20minutes.fr; fotó csak illusztráció: liberation.fr)

süti beállítások módosítása