Nemzetközi vadállatmentő konferenciát rendeznek az Állatkertben
SZEMlélek 2019. május 25.

Nemzetközi vadállatmentő konferenciát rendeznek az Állatkertben

Vadon élő madarak, kisemlősök és más vadállatok mentéséről rendeznek nemzetközi konferenciát május 27. és 29. között a Fővárosi Állat- és Növénykertben.

allatkert.jpg

A Kassai Állatkerttel közösen szervezett szimpóziumon főleg szlovák és magyar, valamint cseh és horvát szakemberek vesznek részt, de lesznek előadók Oroszországból és az Egyesült Államokból is.

Az előadók között lesz Dave Scott, az egyesült államokbeli Carolina Raptor Center ragadozómadár-védelmi központ vezető állatorvosa, Steve B. Thompson, az Indiana államban működő Purdue Egyetem Állatorvosi Karának professzora, Anasztaszija Kadetova, a Moszkvai Állatkert denevérvédelmi központjának munkatársa és Miroslav Bobek, a Prágai Állatkert igazgatója is.

A konferencián szó lesz az őshonos állatvilág emberi segítségre szoruló egyedeinek mentéséről, a mentőmunka természetvédelmi vonatkozásairól, a visszatelepítés és visszavadítás kérdéseiről, a mentett állatok gyógyászatáról és gondozásáról, a mentő tevékenységhez kapcsolódó jogi, kommunikációs és marketing kérdésekről, a mentőmunkával összefüggő ismeretterjesztésről és a mentőközpontok fejlődésének távlatairól.

A tanácskozás első két napján összesen 17 előadást tartanak, a vadállatmentésben leginkább érintett állatcsoportok, többek között a ragadozó madarak, a sünök, a denevérek vagy éppen a hüllők mentéséről, de lehetőség lesz a szakemberek közötti kötetlen beszélgetésekre is.

Szerdán a konferencia résztvevői kiránduláson vesznek részt a Bükki Nemzeti Parkban. A rangos szakmai rendezvényhez kapcsolódóan szerdán délelőtt a Fővárosi Állat- és Növénykertben meggyógyított mentett állatokat is szabadon engednek a nemzeti park területén.

A konferenciát a ZOO4NAT - Szlovák és magyar állatkertek az állatvilág megőrzéséért a határmenti térségben című projekt keretében rendezik meg, amelynek célja, hogy segítse és fejlessze a kassai és a budapesti állatkert szakemberei által folytatott mentőmunkát, továbbá megteremtse a feltételeket a mentőmunkához, valamint az annak keretében mentett honos fajok egyedeinek korszerű tartásához és a mentőmunka élményszerű bemutatásához.

(Forrás: MTI)

süti beállítások módosítása