Elkezdődött a Balatoni Bringakör felújítása
SZEMlélek 2019. május 24.

Elkezdődött a Balatoni Bringakör felújítása

Ópusztaszerre is visz majd kerékpárút.

bringaut.jpg

Több évnyi előkészület után a Balatonalmádi-Balatonlelle közötti szakasszal kezdődött meg a Balatoni Bringakör közel 17 milliárd forintos felújítása, amely a tervek szerint 2021 tavaszáig tart - közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti államtitkára.

Cseresnyés Péter kifejtette, az eddigi fejlesztéseknek köszönhetően 9100 kilométer kerékpárúttal rendelkezik Magyarország és mintegy 200 milliárd forint hazai és uniós forrás áll rendelkezésre, hogy további 2100 kilométer épüljön. Hozzátette, a Balatonalmádi-Balatonlelle közötti 42 kilométer hosszú 14 települést érintő szakasz nettó 670 millió forintba kerül. A munkát június közepétől augusztus végéig szüneteltetik, hogy ne zavarják a nyári szezont.

Más jelentős kerékpáros beruházások is érintik az üdülőrégiót – mondta, megemlítve, hogy a Magyar Kerékpáros Szövetség vezetésével, 1,2 milliárd forint uniós támogatással, 800 kilométer túraútvonalat jelölnek ki a térségben, és három nagy szolgáltató központ létesül Balatonfüreden, Keszthelyen és Balatonföldváron 2020 őszéig. Idén kezdődik a fővárost és a régiót – Etyek, Székesfehérvár és a Velencei-tó érintésével - összekötő 10 milliárd forintos kerékpárút építése is - tette hozzá.

 

Révész Máriusz aktív Magyarországért felelős kormánybiztos elmondta, hogy a kormány 2011-ben döntött a Balatoni Bringakör felújításáról, 2016-ban bízták meg a munkával a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt.-t.

 

Kerékpárút épül Sándorfalva és Ópusztaszer között is – tájékoztatta a Csongrád Megyei Önkormányzat az MTI-t. A fejlesztés turisztikai szempontból is jelentős. A beruházás célja többek közt a természetbarát turizmust kedvelők kiszolgálása, hisz Sándorfalván a pihenőparkot, míg Ópusztaszeren az emlékparkot érinti majd az út.  

A nyomvonal részben a Pusztaszeri Tájvédelmi Körzeten és a Natura 2000-es hálózat Alsó-Tiszavölgy Különleges Madárvédelmi Területén halad keresztül. A közlemény szerint a Sándorfalvát Dócon keresztül Ópusztaszerrel összekötő kerékpárút megépítése szerepel az országos és a megyei területrendezési tervben, eddig azonban nem volt rá megfelelő forrás: most uniós támogatással, csaknem egymilliárd forintból valósulhat meg.

A 17,6 kilométer hosszú kerékpárút lakott területen kívül 2,5, míg a településeken belül 2,25 méter széles lesz. Délen a Sándorfalva és Szeged között kialakított vonalhoz, míg északon az Ópusztaszer és Kistelek között létrehozott kerékpárúthoz csatlakozik. A távolabbi cél Baks irányába folytatni a hálózatot, így a Szentes felé tartó szakaszhoz is kapcsolódhat majd az út.

 

Az új úton lesz két árnyas pihenőhely is esőbeállóval, asztallal, padokkal, kerékpártámasszal és információs táblákkal, az egyiket a Balástya-Dóc összekötő út keresztezése közelében, a másikat pedig Sándorfalva külterületén alakítják ki – áll a közleményben.

 

(Forrás: MTI; fotó: balatontipp)

 

 

süti beállítások módosítása