Ilyen az, amikor egy kormány valóban éli a kereszténységet
Gégény István 2019. május 19.

Ilyen az, amikor egy kormány valóban éli a kereszténységet

Hitelesség, moralitás, következmények, egyenes gerinc – csak látszólag osztrák belügy, ami nyugati szomszédunk közéletében történik.

strache.jpg

Néhány napja lehetőségem volt rá, hogy közvetlenül megkérjem hazánk egyik miniszterét: hasson oda a többi kormánytagnál, hogy kevesebbszer használják politikai kommunikációjuk során a "keresztény" kifejezést. Nem azért, mert zavarna, hogy sokszor hallom ezt a számomra kedves és fontos szót, ellenkezőleg. Az zavar, hogy túl sokat halljuk ahelyett, hogy a gyümölcseit látnánk. Hogy mekkora távolság van a szavak és a tettek között e téren, arra az aktuális osztrák történések mutatnak rá, igencsak kontrasztosan.

Ausztriában ugyanis egyrészről nem hangoztatják úton és útfélen kereszténységüket a kormány tagjai, nem tartanak mise előtt sajtótájékoztatót az oltárnál, vagy extra "prédikációt" az ambónál, másrészt nem futtatnak évek óta egymást érő, félelemmel manipuláló kampányokat mindenféle ellenségek ellen. És most már azt is tudjuk, hogy ha csak a szándéka kiderül annak, hogy az alkancellár megpróbálna olyasmit elkövetni, ami Magyarországon nem csupán vágy szintjén létezik, hanem mindennapos gyakorlat, bevett módszer, akkor az illető politikus lemond. Sőt, a kancellár fontosabbnak tartja a morális alapelvek betartását annál, hogy mindenképp ragaszkodjon saját vezető pozíciójához. Merthogy egy előrehozott választásnak az a nyilvánvaló kockázata, hogy más ülhet a bársonyszékbe. De ez az ár sem drága, mert a hitelesség, az erkölcsi tartás arrafelé mindennél többet ér.

Felmerül jogosan számos további részletkérdés, mert nyilván Sebastian Kurz sem szentéletű (van, aki szerint ő is hibás, amiért túl későn reagált a videóra), miért pont most került napvilágra a felvétel, kinek állt ez érdekében, mit akarhatott elérni...

Ezek sem lényegtelen kérdések, de az alapfelvetés szempontjából mellékesek. Az ugyanis nyilvánvalóvá vált, hogy az osztrák kormány a jelek szerint nem hangoztatja, "meséli", hanem megéli a kereszténység alapértékeit.

Aki ezt osztrák belügynek próbálja láttatni, a tisztánlátásunkat akarja megzavarni. Ha hagyjuk.

süti beállítások módosítása