Orbán-Trump találkozó: stratégiai szövetség megerősítése volt a cél
SZEMlélek 2019. május 14.

Orbán-Trump találkozó: stratégiai szövetség megerősítése volt a cél

A Fehér Házban lezajlott az elnökök találkozója.

orban_trump.jpg

 

Donald Trump amerikai elnök hétfőn a washingtoni Fehér Házban munkalátogatáson fogadta Orbán Viktort. A találkozó jóval hosszabb ideig tartott, mint tervezték, és egy szűk körű megbeszéléssel kezdődött, amelyen Donald Trump és Orbán Viktor mellett részt vett Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és John Bolton, az amerikai elnök nemzetbiztonsági tanácsadója.

 

A találkozó előtt a magyar kormányfő beírt a Fehér Ház emlékkönyvébe. A szűk körű megbeszélést plenáris tanácskozás követte.

Orbán Viktor a sajtó előtt tett nyilatkozatában megköszönte az amerikai elnöknek a meghívást. Látogatásának fő céljaként az Egyesült Államok és Magyarország közti stratégiai szövetség kiterjesztését emelte ki. Hangsúlyozta, hogy a két ország számos fontos területen hasonló erőfeszítéseket tesz, és a közös témák közül kiemelte az illegális bevándorlást, a terrorizmus elleni harcot és a keresztény közösségek védelme érdekében tett lépéseket. A demokratikus reformokat érintő kérdésre válaszolva a magyar miniszterelnök hangoztatta, hogy a kormány a 2011-ben kidolgozott új alkotmány alapján dolgozik.

„A találkozó célja, hogy egyszerűen csak erősítse a szövetségesek közötti stratégiai kapcsolatot" - mondta egy magas rangú adminisztratív tisztviselő a riportereknek, miután néhány amerikai szenátor a találkozó előtti napokban a látogatás visszamondására szólította föl Trumpot.

 

(Forrás: MTI; fotó: indipendent)

 

süti beállítások módosítása