Történelmi bukás - egy nyomdai alkalmazott beismerte a kiszivárogtatást
SZEMlélek 2019. május 11.

Történelmi bukás - egy nyomdai alkalmazott beismerte a kiszivárogtatást

A középszintű történelem érettségi feladatsor esszétémáinak közzététele miatt indult nyomozásban a rendőrök azonosították, majd gyanúsítottként hallgatták ki a bűncselekmény elkövetőjét.

tortenelem.jpg


A 2019 évi középszintű történelem érettségi feladatainak idő előtt történt nyilvánosságra kerülése miatt korlátozott terjesztésű minősített adattal visszaélés vétségének gyanúja miatt indult nyomozás, amelyet a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) folytat.

Az NNI munkatársai két nap alatt azonosították az esszétémákat hozzáférhetővé tett 40 éves férfit, akit 2019. május 10-én gyanúsítottként hallgattak ki. A nyomdai alkalmazott a terhére rótt cselekmény elkövetését elismerte.

Az eljárás a bizonyítékok teljes körű összegyűjtése érdekében folyamatban van, ezért a rendőrség az eljárás jelen szakaszában további tájékoztatást nem ad.

 Ahogyan arról korábban is írtunk, a szerdai történelemérettségi után sok helyen közzétettek egy olyan korábban készült screenshotot (képernyőfotót), amelyen szerepelnek a középszintű történelemérettségi esszétémái.

Az Oktatási Hivatal (OH) még aznap büntetőfeljelentést tett ismeretlen tettes ellen. Az írásbeli vizsga megkezdése után ugyanis bejelentést kaptak arról, hogy egy közösségi oldal zárt csoportjában a középszintű történelemérettségi feladatsorának esszétémáit a vizsga kezdete előtt közzétehették.

Arról is írtunk, hogy az OH döntése értelmében a történtek ellenére sem kell megismételni a történelem írásbeli érettségi vizsgát.

(Forrás: police.hu, MTI)

süti beállítások módosítása