Felmérés: rosszul töröljük az adatainkat
SZEMlélek 2019. május 01.

Felmérés: rosszul töröljük az adatainkat

Nem törlik megfelelően az adataikat a felhasználók - áll a beszámolóban.

pendrajv_fo.jpgÖn mit tesz, ha már nincs szüksége a használt pendrive-jára? Kidobja? Eladja? Bárhogy is dönt, bizonyára előtte törli a rajta található személyes információkat. Az ám, de nem biztos, hogy megfelelően! Legalább is az ESET IT biztonsági szakemberei erre hívják föl a figyelmet egy kutatás alapján, amit a Hertfordshire-i Egyetem végeztek.

A felsőoktatási intézmény kutatói ugyanis a közelmúltban véletlenszerűen vásároltak kétszáz használt pendrive-ot – a felét az Egyesült Államokban, másik felét az Egyesült Királyságban –, hogy megvizsgálják, milyen állapotban adják tovább az emberek a szükségtelennek ítélt adathordozóikat, és azt tapasztalták, hogy a legtöbb pendrive tartalmazott olyan személyes adatokat a korábbi tulajdonosokról, amiket minimális szakértelemmel egyszerűen elő lehetett hívni.

A teszt meglepő eredménnyel járt: húsz korábbi tulajdonos meg sem próbálta eltávolítani a tárolóeszköz tartalmát. A legtöbb eladó törölte ugyan az adatait, ám azok egyszerű módszerrel visszaállíthatók és megtekinthetők voltak. A kutatók a kísérlet folyamán kizárólag olyan adat-helyreállítási szoftvereket használtak, amiket a neten bárki egyszerűn megtalálhat, és így mindössze pár perces munkával 135 pendrive tartalmát helyre tudták állítani. Ezek közül negyvennégy USB-meghajtó még ahhoz is elegendő információt tartalmazott, hogy a tesztelők az eszköz korábbi tulajdonosát egyértelműen azonosíthatták.

pendrajv_1.jpg

Az elemzés kiemeli: a külső meghajtókon a legkülönfélébb adatok szerepeltek, kezdve a bizalmas vállalati és jogi dokumentumoktól az adóbevallásokon és a fizetési papírokon át egészen a privát állományokig. Az utóbbiak között még készpénzről és lőfegyverekről készült fényképek, házkutatási parancs, illetve számos meztelen fotó névvel és elérhetőséggel is megtalálható volt – áll a beszámolóban.

A kétszázból mindössze harmincnégy olyan USB-meghajtót találtak, aminek tartalmát eladás előtt valamilyen speciális célszoftverrel teljesen biztonságosan és visszaállíthatatlan módon letörölték.

Az ESET szakemberei szerint az erős titkosítás alkalmazása a legjobb az adatok biztonságos tárolására.

Korábbi kutatások alapján közölték azt is, hogy a felhasználók hajlamosak az utcán talált USB-meghajtókat bármilyen óvintézkedés nélkül a számítógépeikbe helyezni, aminek révén komoly kártevőfertőzéseknek tehetik ki magán vagy céges eszközeiket. Az ESET szakemberei szerint a külső meghajtók eladásakor és kiselejtezésekor, valamint a talált, idegen pendrive-ok használatba vételénél is rendkívül óvatosan kell eljárni, hogy az adatok ne kerüljenek illetéktelen kezekbe, illetve ne fertőzzék meg számítógépet ismeretlen kártevőkkel.

 (Forrás: MTI; fotó: pxhere)

süti beállítások módosítása