Emberrablók fogságába esett a Total egyik vezetője
SZEMlélek 2019. május 01.

Emberrablók fogságába esett a Total egyik vezetője

Részleteket egyelőre nem tudni sem az emberrablás körülményeiről, sem Bzezi sorsáról.

bzazi_ellen_aljazeera.jpg

Ismeretlen fegyveres csoport rabolta el Bachir Bzezit, a francia Total olajtársaság egyik líbiai vezetőjét Tripoliban – adta tudtul az Africa ExPress. Az emberrablás még április 26-án történt, ám az ott élő franciák kényes helyzetére való tekintettel eddig az esetet nem hozták nyilvánosságra. Emmanuel Macron hivatala ugyanis támogatja Halifa Haftár tábornokot, aki Líbiában az ott uralkodó káoszt azzal akarta megoldani, hogy április 4-én támadást indított Tripoli ellen, ahol a Fájez esz-Szarrádzs ENSZ által elismert kormánya tartózkodik.

Bzezi elrablása a francia-líbiai kapcsolat igen érzékeny időszakában történt – hívja föl a figyelmet a tudósító – ugyanis Tripoli néhány nappal korábban azzal vádolta meg Franciaországot, hogy oroszlánrészt akar az ország kőolajkincse feletti ellenőrzésből, ezért szítja Haftár támogatásával a nyugat-líbiai harcokat. Párizs tagadta a vádakat, ám a tények ennek ellentmondani látszanak.

Tripoliban a Mártírok terén mindennaposak a Haftár elleni tüntetések, akinek a számlájára írják a harcok fellángolását. Sokan sárga láthatósági mellényt öltenek, ezzel jelezve a francia politikával szembeni elégedetlenségüket. Párizson kívül Egyiptom, Szaúd-Arábia, az Egyesült Arab Emírségek és Oroszország is támogatja a lázadó Haftár tábornok törekvéseit, míg esz-Szarrádzs mellett Törökország, Katar, Nagy-Britannia, Olaszország és az ENSZ is kiállt.

Néhány napja – írja az Africa ExPress – francia fegyvereseket tartóztattak föl, akik Tunézia felől lépték át a határt. Az esz-Szarrádzshoz közeli médiumok azonnal zsoldosokról kezdtek cikkezni, azonban kiderült, hogy ők mindössze a tripoli francia nagykövetség hazatérő biztonsági őrei voltak.

bzazi.jpgAz elrabolt Bashir Bzezi

Az emberrablásról egyelőre bővebb részletek nem kerültek nyilvánosságra.

(Forrás: Africa ExPress; fotó: afrikaintelligence.com; címkép: Reuters)

süti beállítások módosítása