Szentendre döntőben az Európai Örökség címért
SZEMlélek 2019. április 25.

Szentendre döntőben az Európai Örökség címért

Negyedik magyar díjazott helyszín lehetne.

szentendre.jpgSzentendre Város Önkormányzata a Szentendrei Történeti Városi Táj címet viselő pályázatával indult a nemzeti megmérettetésen, hazánk a másik hazai jelentkezővel – a Vizsolyi Biblia Emlékhellyel - együtt terjesztette fel az Európai Bizottsághoz. 

Minden tagállam két-két helyszín ajánlásával élhetett a tavalyi év során, de a döntő körben már csak egy helyszín szerepelhet. Az Európai Örökség címet elnyert helyszíneket az Európai Bizottság 2020 elején hirdeti ki hivatalosan.

13 tagállamból összesen 19 helyszínjavaslatot kapott az Európai Bizottság, ezek közül választhatják ki azokat, amelyeknek odaítélik a 2019-es Európai Örökség címet. A tagországok pályázatait független kulturális szakértőkből álló bizottság értékeli.

Az Európai Örökség cím (European Heritage Label) a Kreatív Európa Program része. A kezdeményezés olyan helyszínekre hívja fel a figyelmet, amelyek meghatározó szerepet játszottak az Európai Unió történelmében, kultúrájában illetve fejlődésében, továbbá ezen helyszínek európai dimenzióit emeli ki információs és oktatási eszközök segítségével.   A  program célja, hogy a közös értékekre, az európai történelemre és kultúrára alapozva erősítse a polgárokban az Európai Unióhoz való tartozás érzését, közös kulturális örökségünk ismeretét és az európai értékek tiszteletét.  

Idén Szentendre pályázata bekerült az Európai Örökség cím 2019-es döntős válogatásába.

Az Európai Örökség címet az Európai Bizottság 2011-ben alapította és 2013 óta ítélik oda. Hazánk 2014 óta indul a pályázaton. 2019-ig összesen 18 tagország 38 helyszíne nyerte el az Európai Örökség címet, köztük a Dohány utcai zsinagóga épületegyüttese (2018), a Liszt Ferenc Zeneakadémia (2016) és a soproni Páneurópai Piknik Emlékpark (2015).

 

süti beállítások módosítása