Húsvét hétfő idén a Föld napja is
SZEMlélek 2019. április 22.

Húsvét hétfő idén a Föld napja is

Bolygónkért mindannyian felelősek vagyunk.

teremtesvedelem.jpg

Létünk alapja az élővilág változatosságának megőrzése – erre figyelmeztet a 29. magyar és a 49. világméretű Föld napja április 22-én, melynek kiemelt témája a biológiai sokféleség megőrzése – olvashatjuk a Föld Napja alapítvány honlapján.

Agyonnyomjuk a vadvilágot, túlfogyasztunk és túlterjeszkedünk, ezt jelzi évről évre a WWF Élő bolygó jelentése. Az emberiség beavatkozása a természet évezredes egyensúlyába veszélyezteti a vadonélők, köztük a beporzó rovarok, növények létét. A biológiai sokféleség csökkenésének 60%-áért étrendünk, pontosabban az állatok takarmánya felel.

Mit tehetsz Te? Sokat. Zöldítsd környezetedet, ültess fát, termelj haszonnövényeket, komposztálj, éheztesd a kukát, szigetelj, közlekedj közösen, ne vásárolj csomagoltat, élj műanyagok nélkül, válts környezetbarát szerekre, félkész, kész helyett egyél friss hazait, egyél kevesebb állatit... ajándék a környezetnek, egészségednek - figyelmeztet az oldal.

A Föld napja mára a legnagyobb önszerveződő környezeti megmozdulássá vált Magyarországon. Cselekvő ünnep, amely mindnyájunk jövőjéről szól.

A teremtésvédelem.hu oldal Szent II. János Pál pápa 1990-es béke világnapi üzenetéből idéz:

„…közvetlenül katolikus testvéreimhez fordulok, hogy figyelmeztessem őket a teremtés megőrzésének súlyos kötelességére. A hívők elkötelezettsége az egészséges környezet iránt közvetlenül a Teremtő Istenbe vetett hitükből származik, az eredendő és a személyes bűn következményeinek felismeréséből, valamint a krisztusi megváltás bizonyosságából. Az élet és az emberi méltóság tisztelete az egész teremtésre kiterjed, amely az emberrel együtt dicsőíti az Urat (Zsolt 148).”

 

„Remélem, hogy Szent Ferenc példája segít abban, hogy örökké éljen bennünk a testvériség érzése mindazokkal a javakkal és szépségekkel, amelyeket a Mindenható Isten teremtett. És emlékeztessen minket tiszteletük és megőrzésük súlyos kötelességére, annak a még nagyobb és magasabb szintű testvériségnek a fényében, amely az emberiséget fűzi egybe.”

(Forrás: fna.hu és teremtesvedelem.hu; fotó: teremtesvedelem.hu)

süti beállítások módosítása