XVI. Benedek: Isten hiánya okozta az egyházon belüli szexuális visszaéléseket
SZEMlélek 2019. április 11.

XVI. Benedek: Isten hiánya okozta az egyházon belüli szexuális visszaéléseket

XVI. Benedek expápa nyílt levelet írt a katolikus egyházat érintő szexuális abúzusokkal kapcsolatban.

benedek_3.jpg

A három részre osztott, 5500 szavas levelet a német Klerusblatt katolikus lap publikálta.

A 2013-ban - 600 év után elsőként - lemondott XVI. Benedek levelének első részében a 60-as éveket idézi fel, mikor „a korábbi, szexualitással kapcsolatos normák összeomlottak”. Az egyházon belüli szexuális visszaélésekért a 60-as évek szexuális forradalmát teszi felelőssé, és úgy látja, ez vezetett a katolikus intézményeken belül megjelenő homoszexualitáshoz is.

Megítélése szerint a pedofília a 80-as évek végéig nem vált "akuttá", és Isten hiánya okozta a problémát. Egyetlen megoldás erre az „engedelmesség és az Urunk, Jézus Krisztus iránti szeretet” – nyilatkozta.

A levél másik részében azt vizsgálja, milyen hatással volt a szexuális forradalom a papokra, és hogyan alakultak ki „homoszexuális klikkek” a szemináriumokban. „Egyszer újra elkezdünk Isten szerint élni” - javasolja végül megoldásként a korábbi egyházfő.

Benedek köszönetet mondott utódjának, Ferencnek mindazért, amit tesz, valamint hogy „újra és újra megmutatja Isten fényét, mely soha nem tűnt el”.

"Szégyenkezve kell elmondanom, hogy nem hallottuk meg a szexuális visszaélések kiváltotta botrányokat, és nem reagáltunk rájuk időben" - írta Ferenc pápa egy 2018-as levelében.

(Forrás: BBC)

süti beállítások módosítása