Beer Miklós: Hamarosan kialakulhat egy "romaország"
SZEMlélek 2019. április 09.

Beer Miklós: Hamarosan kialakulhat egy "romaország"

A püspök szerint egyre rosszabb a magyar társadalom helyzete, kettészakadhat az ország – mindeközben a katolikus egyház csak odáig jutott, hogy megállapítsa, valamit tenni kell.

romaorszag.jpg

A váci főpásztor a Klubrádió vendégeként ott folytatta a magyar társadalom helyzetének elemzését, ahol püspöktársa, Székely János abbahagyta. Amint megírtuk, a szombathelyi egyházi vezető szerint az ország kettészakadásától kell tartani, új Trianon jöhet, a 24. órában vagyunk.

Hasonlóan vélekedik Beer Miklós is, aki szintén szót emelt a szegények és a romák érdekében, 2014-ben egy körlevelet is kiadott erről. Úgy látja, hogy az elmúlt harminc évben rendkívül sokat romlott a helyzet. Szerinte nem elég a közmunka, hanem átgondolt szakképzésre, valódi munkára volna szükség, olcsó bérlakások kellenének, amelyeket a szegények is meg tudnak fizetni. Megítélése szerint most még az állami koncepció is hiányzik.

Vannak olyan falvak, ahol már minden harmadik kisiskolás roma, sőt, olyanok is, ahol szinte az egész lakosság az. Beer Miklós szerint akár kialakulhat egy „romaország” is.

A püspök rámutatott: a katolikus egyház odáig már eljutott, hogy felismerje, tenni kellene valamit, ám itt mindig megállt. Van néhány lelkes pap, akik nem csak várnak arra, hogy a cigányok bemenjenek a templomba, hanem például egy erdei forrásnál találkoznak velük, vagy megtanítják őket kertészkedni, állatokat tartani. A lényeg, hogy oda kell menni a roma emberekhez.

Beer Miklós úgy véli, kellett egy világos megszólalás, mint Székely Jánosé, hogy az egyházon belül elinduljon valami, ami aztán tovább terjedhet.

(Forrás: Klubrádió)

süti beállítások módosítása