Tűzszünettel indítaná tevékenységét az ukrán elnökjelölt
SZEMlélek 2019. április 08.

Tűzszünettel indítaná tevékenységét az ukrán elnökjelölt

Volodimir Zelenszkij szerint a Donyec-medencei válság rendezésének első lépése, hogy valódi fegyvernyugvást érjenek el a térségben.

zelenszkij.jpg

– Mindenki érti, hogy a fő feladat nem egyszerűen megállítani a háborút, hanem megtenni az első lépést. Beszüntetni a tüzet – fejtette ki az esélyesebbnek tűnő elnökjelölt egy április 7-én adott interjúban. – Nem engedhetünk meg magunknak hosszú folyamatot, mert minden nap azzal a hírrel kezdjük a reggelt, hogy hány katonánk halt meg Keleten – fogalmazott Zelenszkij. Megjegyezte: abban is mindenki egyetért, hogy a rendezésre életre hívott minszki formátumot meg kell reformálni.

Hangsúlyozta, hogy fel kell újítani a nyugdíjak kifizetését a szakadár területeken élők számára. – Nem elég ígérgetni nekik, hanem fel kell újítani velük a kapcsolatot, ők is ukránok – mutatott rá.

Hozzátette, olyan "információs háborút" kell kezdeni, amelyet az ukrán fél nyer meg azzal, hogy visszaszerzi a szakadár területeken élők bizalmát.

Az ukrán Központi Választási Bizottság (CVK) most hirdette ki az ukrajnai elnökválasztás egy héttel ezelőtt rendezett első fordulójának hivatalos végeredményét, amelyen a humorista-producer, a Nép Szolgája (Szluha Narodu) párt jelöltje végzett az első helyen több mint 30 százalékos eredménnyel, a másodikon pedig Petro Porosenko hivatalban lévő államfő kicsit kevesebb mint 16 százalékkal, így ők ketten kerültek be a második fordulóba, amit április 21-én tartanak.

Zelenszkij határozott igennel felelt arra a kérésre, hogy készen áll-e tárgyalni Vlagyimir Putyin orosz elnökkel. – Embereket, területet feláldozni sohasem fogunk. Ukrajna integritásának állandónak kell lennie – szögezte le egyúttal az elnökjelölt.

A kelet-ukrajnai háború mellett Ukrajna másik fő problémájának azt tartja, hogy a tőkével rendelkezők félnek befektetni az országban. Ígértet tett arra, hogy ha ő lesz az államfő, garantálni fogják a befektetések biztonságát és intézkedéseket tesznek a korrupció megfékezésére, egyebek között beindítják a korrupcióellenes bíróság munkáját.

Elkötelezett amellett, hogy az ország ne térjen le az európai integráció útjáról. – Ezt az irányvonalat Ukrajna már rég kiválasztotta, és senki sem akarja megváltoztatni – mondta. Leszögezte, hogy ő Ukrajna NATO-csatlakozását pártolja, de szerinte mindenképpen népszavazást kell majd tartani róla.

(Forrás: MTI, fotó: keleten.hu)

süti beállítások módosítása