Ilyen még nem volt: kitűzték a roma zászlót az Európai Parlamentben
SZEMlélek 2019. április 08.

Ilyen még nem volt: kitűzték a roma zászlót az Európai Parlamentben

Az április 8-i Nemzetközi Roma Nap alkalmából Járóka Lívia, az EP első roma származású alelnöke kérésére a testület történetében először helyezték ki a roma zászlót a parlament egyik épületére.

roma1.jpg

A képviselő szerint fontos felhívni a figyelmet a romák rossz életkörülményeire és hátrányos helyzetére az Unióban és világszerte egyaránt. – A nemzeti roma stratégiák eredménye nem érte el az Európai Parlament 2011-es, a romák befogadására vonatkozó uniós stratégiáról szóló állásfoglalásában meghatározott célokat. A helyi érdekelt felek továbbra is korlátozott mértékben vesznek részt, nem elégséges a monitoring, valamint nem történtek meg a szükséges strukturális változások az oktatás, a foglalkoztatás, a lakhatás, az egészségügy, a digitalizálás, a mezőgazdaság és a cigányellenes politika terén. Az irány jó, de az ütem túl lassú. Az Európai Bizottságnak és a tagállamoknak célzottabb intézkedéseket kell hozniuk – adott hangot elégedetlenségének az EP-alelnök.

– Az EU-ban élő roma emberek európai állampolgárok, ám emberi jogaik folyamatosan sérülnek, mivel nem kielégítőek az alapvető életkörülményeik. Az európai, nemzeti és regionális cselekvési terveket ki kell egészíteni a helyi cselekvési tervekkel. A romák politikai részvétele és megerősítése szükséges az aktív társadalmi részvételük érdekében. Roma vezetés nélkül nem lehet roma beilleszkedési projektet létrehozni – tette hozzá Járóka Lívia.

süti beállítások módosítása