Tényleg jó, ha így védjük a család intézményét?
SZEMlélek 2019. április 03.

Tényleg jó, ha így védjük a család intézményét?

Harcias nyilatkozatok öveznek egy veronai családkonferenciát, amelynek ellentmondásosságát jól jellemzi, hogy a Vatikán sem ért egyet a rendezvény retorikájával.

csaladkonf.jpg

Miközben a Családok XIII. Világkongresszusán a Házasság szépsége, A gyerekek jogai, Az integrált emberi ökológia, A nők a történelemben, Növekedés és demográfiai visszaesés, A nők méltósága és egészsége, a Céges politikák a születésszám és a családok promotálása, továbbá Az élet és család jogi védelme témájában folyt a tanácskozás, a rendezvénynek helyet adó Verona belvárosa valóságos csatatérré vált.

Már a programot megelőző napokban támadták a találkozót a baloldali politikusok és szervezetek, de a jobboldali Ligával koalícióban kormányzó 5 Csillag Mozgalom képviselői is. Jobboldali lúzereknek nevezte a résztvevőket Luigi Di Maio, pedig tudta, hogy koalíciós partnerének vezető politikusai közül fel fog szólalni Matteo Salvini is.

Pietro Parolin, a Vatikán bíboros államtitkára reagált az 5 csillag politikusának, Di Maionak nyilatkozatára, elutasítva a konferencia résztvevőire tett sértő szavait.

A francia medias-presse.info közlése szerint az Amnesty International úgy véli, hogy „a program, a célok és a felszólalók a veronai találkozót egyértelműen olyan eseménnyé teszik, ami az emberi jogokkal ellentétes, különösen a szexuális és reproduktív jogokat és az LMBT személyek jogait illetően; olyan esemény, amit egyetlen kormányzati intézmény sem támogathat, mivel azoknak kötelességük garantálni minden ember jogait.”

csaladkongresszus_verona.jpg

A kongresszus számos megállapítása kiváltotta a tiltakozók haragját is, mint például az a kijelentés, hogy „a természetes család egy férfi szülőből és egy női szülőből áll"; hogy „az ilyen család a társadalom egyetlen stabil és alapvető egysége”; hogy elutasítják a nem heteroszexuális kapcsolat házasságként való elismerését; hogy az abortuszra mint gyilkosságra tekintenek; hogy a homoszexualitás és a transzszexualitás, valamint a szexuális irányultság és a nemi identitás minden formája, ami eltér a heteroszexuális férfiakétól és nőékétől, az patológiás; valamint hogy megtagadják a polgári jogok teljes körű elismerését azoktól, akik ezt az identitásukat nyilvánvalóvá teszik.

Matteo Salvini beszédében kijelentette:

„Nem azért vagyunk itt, hogy bárkinek is a jogát eltöröljük; nincs szó sem az abortuszról, sem a házasságról, mindenki azzal folytat szerelmi viszonyt és azzal vacsorázik, akivel akar”.

Az észak-olasz város utcáin összegyűlt, húszezres tömeg szerint azonban a családkongresszus jellemzői: fanatikus, kirekesztő, középkori, anakronisztikus, homofób.

A rendezvény ellentmondásos voltát igazolja, hogy – amint arra az Il Giornale jobboldali lap hírportálja is felhívta a figyelmet – a szervezők felkérése ellenére sem a Vatikán, sem az Olasz Katolikus Püspöki Konferencia, sem a nagy olasz katolikus szervezetek részéről nem volt hivatalos felszólaló a rendezvényen. A lap megkeresésére

több katolikus szervezet is azt válaszolta, hogy túlságosan politikai célzatúnak találták a Családok Világkongresszusát, és ők más formában törődnek a családokkal.

Verona püspöke, Giuseppe Zenti a megnyitón részt vett ugyan, de szabadkozott, hogy ez számára „elkerülhetetlen” volt. Később rosszallásának adott hangot, hogy volt olyan előadó, aki fogalmazásában túl messzire ment, és ezzel ártott az ügy lényegének. Újságírók kérdésére kijelentette, hogy az abortuszt bűnnek tartja, és a család természetes módon egy férfiből és egy nőből áll, mivel csak ők képesek gyermeket nemzeni. Újságírók kérdésére megerősítette azt is, hogy a házassághoz önmagában nem elegendő a szeretet.

Ez utóbbi a magukat „haladóknak” nevezők legfőbb érve, hiszen ha a szeretet a család alapja, akkor ha két férfi, vagy két nő szeretik egymást, és örökbe fogadnak egy gyereket, akit szeretnek, akkor ők családot alkotnak.

– A Szentszék „egyetért a kongresszus lényegével, de a módszerével, formájával nem – mondta a Vatikán államtitkára, Pietro Parolin olasz bíboros a múlt héten a Vatikán tulajdonában lévő Bambino Gesú gyermekkórház 150. évfordulója után.

– A katolikus egyház egyetért a hagyományos családi értékekkel, amelyek a férfi és a nő közötti házasságon és az emberi élet tiszteletben tartásán alapulnak – fejtette ki –, viszont nem ért egyet a kongresszus által támogatott retorikával és megközelítéssel.

Ferenc pápa Marokkóból hazafelé tartva egyetértését fejezte ki a vatikáni államtitkárral. Szerinte Pietro Parolin "igaz és kiegyensúlyozott" nyilatkozatot tett a rendezvénnyel kapcsolatban.

(Forrás: medias-presse.info; lastampa.it; ilmessaggero.it; agensir.it; Il Giornale)

süti beállítások módosítása