Indulatkeltés a sorok között – Lovasiról és médiáról
GundelTakácsGábor 2019. március 30.

Indulatkeltés a sorok között – Lovasiról és médiáról

A SZEMlélek egyik alapértéke az indulatmentes párbeszéd. Csak akkor tudunk egymással értelmesen beszélgetni, érveket ütköztetni, kulturáltan vitázni, ha indulatoktól mentesen tesszük. A legnagyobb baj az, ha maga a média egyes orgánumai teszik ezt. A média felelőssége ugyanis fokozott, mert képes nagyon sok embert manipulálni.

lovasi.jpg

Azzal az autóbalesettel kapcsolatban, amelyikben Lovasi András is érintett, azt olvasom egy cikk címében, hogy "Drogozott-e Lovasi András, mielőtt súlyos balesetet okozott?" A címet az indokolta az írás szerint, hogy Lovasi saját könyvében is írt arról, hogy volt, amikor bizonyos süteménynek elfogyasztása után a saját számaikat sem tudták eljátszani. Magyarán, ha egy koncert előtt ilyen süteményt fogyasztott, akkor címet érdemlően feltételezhető, hogy autóvezetés előtt is fogyaszthatott. Ugyanott azt is olvasom, hogy Lovasi mindezt „luxus terepjárójával” tette. Vajon ez miért fontos?

Sőt, azt is megtudtam, hogy Lovasi "szemben a vétlen, munkájukat végző rendőrökkel – egyetlen karcolás nélkül megúszta a balesetet." Az tény, hogy ő nem sérült meg, de az ma még jogi értelemben nem tény, hogy ki volt vétlen és ki nem, és az sem tény, hogy Lovasi nem a munkáját végezte-e, amikor állítása szerint egy főpróbára utazott.

Tehát az írás azon sejtetése, miszerint a feltehetően narkós, gazdag és sértetlen Lovasi elütötte a szegény, munkájukat végző rendőröket és egyiküknek súlyos sérülést okozott, a baleset körülményeit felderítendő kivizsgálás lezártáig nem más, mint jogilag megkérdőjelezhető hangulatkeltés.

Nem azért ragadtam klaviatúrát, hogy egyes médiumokat ostorozzak – reménytelennek tartom ezt a harcot. A mai magyar médiából vagy kimarad az ember, vagy csak saját magért vállal felelősséget. Sokkal inkább azért, hogy az olvasók figyelmét felhívjam azokra az eszközökre, amikkel hangulatot lehet gerjeszteni, indulatokat lehet ébreszteni, vagy az írás egyszerűen csak szenzációhajhász, kattintásvadász.

Félreértés ne essék: lehet, hogy Lovasi a baleset idején is egy bizonyos sütemény hatása alatt állt, és az is lehet, hogy 100 százalékban ő volt a vétkes. De egy sajtótermék ezt nem prejudikálhatja, nem is sejtetheti, mert egyikre sincs bizonyítéka.

Vegyék észre azt, amikor nem a tárgyszerű híradás a cél, hanem manipulálni akarják Önöket! Ne üljenek fel az ilyen címeknek és mondatoknak!

Azokat az indulatokat, amelyeket gerjesztenek az ilyen írások, Önök viszik tovább, Önök élnek velük együtt. Az Önök életét keserítik meg. És az Önök világlátását torzítják el – ha hagyják.

(Fotó: MTI)

süti beállítások módosítása