Állami bajnok lett a 8 éves menekült kisfiú
SZEMlélek 2019. március 28.

Állami bajnok lett a 8 éves menekült kisfiú

Családjával a Boko Haram elől menekült, most egy hajléktalanszállón él, de valószínűleg hamarosan saját fedél lesz a különleges fiatalember és szerettei feje felett.

sakk1.jpg

Az Adewumi család 2017-ben Észak-Nigériából érkezett Amerikába, a jobb élet reményében. Két évvel később, a New York-i hajléktalanszállón élve szülei nem győznek csodálkozni gyermekük hamar megvalósuló álmain. Egyetlen év alatt ugyanis Tanitoluwa – vagy Tani, ahogy szerettei becézik – nemcsak sakkozni kezdett, hanem állami bajnok is lett.

– Szeretnék a legfiatalabb nagymester lenni – fogalmazott eltökélten a New York Times újságírójának.

Kimagasló tehetsége mellett természetesen számos ember segítette Tani-t az ide vezető úton. Például Shawn Martinez, az iskolai sakk edző, aki meglátta a zsenit benne, a fiatal bajnok így lehetőséget kapott az iskolai sakkprogramhoz való csatlakozásra. A  családja azonban nem tudta fizetni a díjakat, a program koordinátora viszont úgy döntött, hogy eltekint a költségektől, ami elérheti a több ezer dollárt is. Nagyon jó döntésnek bizonyult.

– Egy év alatt elérni ezt a szintet, felmászni egy hegyre és legjobbnak lenni a legjobbak között, családi erőforrások nélkül… Ilyet  soha nem láttam – mondta Russell Makofsky, a sakkprogram felelőse.

Tani-t szülei is támogatták céljai elérésében. Édesanyja háromórás gyakorlatokra vitte, apja pedig laptoppal segítette, hogy a fiú online tudjon gyakorolni. Tanulótársa sakkórát ajándékozott neki, hogy teljes legyen a felszerelése.

A fiatalember fényes jövő előtt áll: eddig már hét trófeát gyűjtött. Edzője úgy véli, az elkövetkező néhány évben elérheti a mester státuszt, amellyel a legfiatalabb lehet a világon.

A sok sikertörténethez hasonlóan köszönhetően azoknak is, akik segítséget és támogatást nyújtottak Tani számára. A segítő-széria nem áll meg, miután Makofsky mindent megtesz annak érdekében, hogy a családnak megfelelő fedél legyen a feje fölött, éspedig a GoFundMe oldal segítségével, amelyet fiatal tanítványa számára készített. Az emberek megmozdultak a család érdekében, és nemcsak pénzt, hanem jogi szolgáltatásokat, munkahelyet és még egy autót is kínáltak nekik.

sakk2.jpg

Tani számlájára eddig 200 ezer dollár gyűlt össze. A növekvő anyagi támogatás láttán Tani apja, Kayode ezt a hálatelt üzenetet tette közzé:

– Akire sokat bíztak, attól többet kérnek számon. Otthonra volt szükségünk, megadták nekünk, jogot kaptunk az Élethez. Hálásak vagyunk ezekért az áldásokért, és szeretnénk visszaadni őket Istennek és a világnak.

Válaszul a feléjük áradó nagylelkűségre, a család létrehoz egy alapítványt Tani nevében, hogy ez a szervezet segítse a rászorulókat.

A különleges képességű fiatalemberre az USA korábbi elnöke, Bill Clinton is felfigyelt, találkozóra invitálta a fiút. – A menekültek gazdagítják társadalmunkat, a tehetség egyetemes, még ha a lehetőségek nem mindenki számára hasonlóak. Tanitoluwa, te a győztes szellemiség példaképe vagy, a sakkban és az életben egyaránt – írta üzenetében a politikus.

(Forrás és fotó: aleteia.org és punchng.com)

süti beállítások módosítása