Gyilkosság, vagy szabadságjog? Mit kezdjünk az új amerikai abortusztörvénnyel?
Gégény István 2019. január 30.

Gyilkosság, vagy szabadságjog? Mit kezdjünk az új amerikai abortusztörvénnyel?

Sokakat felizgatott a New York államban újonnan bevezetett szabályozás, amelyről mi is hírt adtunk, nem kevés kritikát zúdítva ezzel magunkra.

varandos.jpg

Márpedig a hír igaz: az új szabályozás szerint születése pillanatáig abortálható minden gyermek New York államban. Ehhez bizonyos feltételeknek teljesülniük kell, ám olyan gumiszabály jelenti az egyik engedélyt, miszerint "ha szükséges az abortusz az anya életének VAGY EGÉSZSÉGÉNEK megóvásához". A kiemelt rész miatt nem csupán a direkt biológiai életvédelem lehet elégséges indok, hanem bármi olyasmi, ami az illető hölgy mentális, érzelmi, családi helyzetével összefügg.

Akit részletesebben érdekel a háttér, itt olvasható egy jegyzetekkel ellátott összefoglaló a problémáról.

De mi okozhatta idehaza a heves reakciókat, a "kiakadást"? Alighanem az, hogy nem gondolkodunk mindannyian hasonlóan erről a témáról, ráadásul annyira összetett a kérdés – és ehhez igazodva a szabályozás értelmezése, értékelése –, hogy még a helyiek közül sokan is még csak most próbálják megérteni, vajon ez a változás igazából jó, vagy rossz irányba viszi majd a dolgokat. Amennyire legalábbis a különféle sajtótermékek nyomán felmérhető, Amerikában jelentős vita, legalábbis diskurzus övezi a január 22-én életbe lépett szabályozást: ki ördögi tettnek tartja, ki boldogan üdvözli, ünnepli a döntést.

Itthon és a tengerentúlon is élnek szép számmal, akik eleve megengedhetőnek tartják az abortuszt. Erről már leírtam korábban a véleményemet, amelynek befogadása a kevés értelem és sok indulat kíséretében megalapozatlanul liberálisozók számára nyilván okoz némi kihívást (saját maguk világképével szemben).

Az biztosnak látszik, hogy a magzat szempontjából semmilyen előnnyel nem jár ez a döntés. Azon lehet és alighanem érdemes is vitát folytatni, hogy a várandós nők összességében főként segítséget kaptak, vagy számukra – és a társadalom egészére is – többnyire ártalmas az új törvény.

A SZEMlélekkel szembeni ellenhangokra visszatérve: miközben alapvetően örülünk annak, hogy fejlett kritikai érzékkel rendelkező olvasóink vannak, úgy tűnik, a részletek bogarászásában elveszve nem vettünk észre néhány valóban lényeges üzenetet.

Egyrészt arról valamiért keveset lehet olvasni (magyar nyelven nem is találkoztam a hírrel), hogy

nem sokkal azt követően lazított az abortusz szabályozásán New York állam szenátora, miután Mississippi, Iowa és Ohio szigorított ugyanebben a témában. 3 az 1 ellenében, mégsem beszélünk arról a másik háromról. Miért?

Ahogy a nem is olyan rég idehaza zajlott lombikvita rámutatott, még keresztények körében is furcsa gondolkodásbeli eltolódás tapasztalható a gyermek mint ajándék, a gyermekáldás természetes elfogadása felől a gyermekhez való jog, avagy a gyermektelenséghez való jog énközpontú megközelítése felé.

New York állam döntése aligha érint bennünket közvetlenül. Az a kérdés viszont mindannyiunk számára megválaszolható, megválaszolandó – amint erre egy friss cikkünk címe is utal –, hogy ki az életünk főszereplője. Aki úgy gondolkodik, hogy "körülöttem forog a világ", az valószínűleg üdvözli azt a bizonyos döntést. Aki szerint nem mi vagyunk élet és halál urai, a saját életünket is ajándékba kaptuk, az nem "járt" nekünk, az ilyen ember az amerikai püspökök közösségével együtt most úgy látja, "szomorú fejezet" nyílt az adott állam történetében.

Így fogalmaz a Katolikus Egyház Katekizmusának 2270. pontja:

Az emberi életet fogantatása pillanatától feltételek nélkül tisztelni és védeni kell. Az emberi lény személyi jogait létének első pillanatától fogva el kell ismerni, ezek közé tartozik minden ártatlan lény sérthetetlen joga az élethez.

Egy dolog a hatalmak, hatalmasok, politikai érdekcsoportok döntése, lobbisták tevékenysége, de a gyermekvállalás, életadás remélhetőleg hosszú ideig még személyes elhatározáson fog múlni, jó reménység szerint nem is csupán egyetlen személy elhatározásán. New York állam, Iowa állam, Mississippi állam és Ohio állam is üzenetet küld felénk, amikből mindenki azt hall meg, amit képes és/vagy szeretne.

Az igazi döntés ebben a témában a miénk.

Gégény István

* * *

Hasznos hozzá-olvasmányok angol nyelven:

https://www.bbc.com/news/world-us-canada-46994583

https://www.ctvnews.ca/world/evil-or-groundbreaking-a-look-at-ny-s-new-abortion-law-1.4273908

https://www.teenvogue.com/story/mississippi-nations-strictest-abortion-law-ohio-total-ban

https://www.nytimes.com/2018/05/02/us/iowa-abortion-law-bill.html

süti beállítások módosítása