Katolikus lett Merkel utódja
SZEMlélek 2018. december 10.

Katolikus lett Merkel utódja

Annegret Kramp-Karrenbauert választotta tisztújító küldöttgyűlésén a CDU Angela Merkel utódjának. A német püspöki kar szóvivője üdvözölte a választási eredményt, mondván az elnök asszony “otthon van a katolikus egyházban”.

akk.jpg

Könnyekkel a szemében, néhány pillanatig szinte lebénultan állva vette tudomásul Annegret Kramp-Karrenbauer, hogy néhány százalék különbséggel a CDU 31. kongresszusán őt választották elnöknek, Angela Merkel utódjaként. Az 56 esztendős politikusnő 1981-ben, még érettségi előtt lépett be a CDU-ba, s az utóbbi időben egymást követően több minisztérium élén is állt.

A 3 gyermekes anyuka a tisztújító kongresszuson tartott lendületes beszédében olyan CDU-ért szállt síkra, amely nem tekint se jobbra, sem balra és nem úgy táncol, ahogyan kritikusai fütyülnek, hanem saját értékrendje szerint maga igyekszik meghatározni irányvonalát.

Európa legnagyobb néppártjának értékrendjét a C (keresztény) és a D (demokrata) fémjelzik. AKK (ahogyan a nehezen kiejthető nevű politikusnőt pártján belül és azon kívül is említeni szokták) a demokrácián erőteljes és értékalapú vitát ért, valamint következetességet a közösen megtalált megoldások kinyilvánításában és megvalósításában. A párt ez év tavaszán nagyszabású országos programsorozatot tartott, Meghallgatás-turné címmel. Ennek során sok száz kérdést fogalmaztak meg, melyeket később tematikus listába szerkesztettek. Ennek kidolgozására kerül sor 2019-től immár AKK vezetésével, aki az egész folyamatban aktív szerepet játszott. A párton belüli demokrácia azt jelentette, hogy a párt vezetősége a tagság és az alapszervezetek felvetéseiből építkezik, egészen odáig menően, hogy a párt küldetésnyilatkozatának újrafogalmazását ezekre a véleményekre alapozza.

Az alapkérdések listájában a legelső kérdéssorozat arra akar válaszolni: hogyan alkothatjuk meg a közép erős néppártjaként a keresztény emberképre alapozott sikeres politikánkat? AKK a kongresszusi beszédében kifejezetten csak egyszer utalt a CDU nevében szereplő C (keresztény) minősítő jelző tartalmára, amikor a társadalmi igazságosságot és az emberi méltóságot említette. Ilyen értelemben és emiatt vállalható és továbbra is vállalandó ez a C.

Marx bíboros egy korábbi rádióinterjúban kritikusan elemezte a néppárt keresztény jellegét. Véleménye szerint használható ez a megjelölés a párt nevében. Ugyanakkor emlékeztetett arra, hogy a C tartalmát nem a politika és nem is az egyház határozza meg, mert az elszakíthatatlanul hozzá van kapcsolva a názáreti Jézus személyéhez, ami kötelezi azokat, akik nevét használják. – Nem akarom bírálni, ha ezt a nevet választják a politikában, de emlékeztetek, hogy ez igen-igen nagy felelősség – mondta a bíboros.

AKK beszédében nem csak a C-ről szólt keveset, hanem egyáltalán nem említette a menekültkérdést. Politikai stratégia szempontjából ez érthető is, hiszen az AfD (Alternative für Deutschland) ezen a kérdésen lovagol, ezzel frusztrálja a nyilvánosságot, s ezzel az egyetlen programponttal ért el a legutóbbi választáson számottevő sikereket. A CDU elnöki posztjáért induló, azt el is nyerő politikusnő azonban nem csak azért nem beszélt a menekültkérdésről, mert ezzel az AfD által meghatározott témát vett volna át, hanem elsősorban azért nem, mert politikai agendájának középpontjába a CDU öndefinícióját kívánja állítani, ami nem az ellenzékre adott válaszokban, hanem a politikai tematika megtározásában áll.

A párt saját arcélének és identitásának megerősítésére igen nagy szükség van, nem csak az AfD populista sikerei miatt, hanem azért is, mert a párton belül a merkeli politikával kapcsolatban erőteljes konfliktusok vannak és mély törésvonal alakult ki. Merkel 18 éven át állt a párt élén, s volt képes a pártot sikeresen Németország és Európa vezető politikai erejeként egységben tartani.

mta.jpgUtódja ebbe a nagy lábnyomba lép bele, s remélhetőleg képes lesz megbirkózni az előtte álló feladatokkal. Amint ugyanis a német gazdaság ereje többé kevésbé Európa ökonómiai garanciája, úgy a CDU politikai ereje többé-kevésbé az európai projekt sikerének garanciája.

Máté-Tóth András

(Nyitókép forrása: brigitte.de)

süti beállítások módosítása