Kilyukadt Chuck Norris szíve, de már meggyógyult (videóval)
Gégény István 2018. november 25.

Kilyukadt Chuck Norris szíve, de már meggyógyult (videóval)

És ez nem vicc. Ha nem talál megfelelő orvosra, nem érhette volna meg, hogy Budapestre látogasson. Feleségével együtt a SZEMléleken keresztül is üzent a magyaroknak.

0_3.jpg

– Mondd, testvérem!
– Azt szeretném megosztani veled, hogy úgy látom, igazi hangszer vagy a színpadon, mintha valaki játszana rajtad.
– Nem az én érdemem. Ilyen az, amikor átadod az életedet.

E röpke dialógus a Papp László Sportaréna színpada mellett játszódott le november 24-én Mező Misi és köztem a Baptista Szeretetszolgálat 20. születésnapját is ünneplő Cipősdoboz Gálán, amelynek, mint sokan tudják, Chuck Norris és felesége volt a díszvendége. Ám az este nem csupán és nem főként róluk szólt, hanem arról az erőről, amely őket is mozgatja. A magyar énekessel való beszélgetésem pedig abból fakadt, hogy a rendezvényt moderáló Vujity Tvrtko arra kérte az est elején a jelenlévőket, mindenki forduljon oda a mellette állóhoz, s pár kedves szót váltsanak egymással. És hát épp Mező Misivel voltunk akkor a legközelebb egymáshoz.

3_16.jpg

Ez az este vitathatatlanul a lelkek égig emeléséről szólt, amit az is hűen tükröz, hogy pár órával a gála kezdete előtt hívott telefonon Fábry Kornél, a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus főtitkára. Az ő kezdeményezésükre országhatárokon innen és túl rengeteg közösség gyűlt össze imádkozni ezen a szombaton, így a katolikus lelkipásztorral megállapítottuk, hogy mindketten igazán felemelő este elé nézünk.

2_19.jpg

Az aréna népét Bolyki Balázs és a BIG (Baptista Ifjúsági Gospel) kórus hevítette "üzemi hőmérsékletre", hogy aztán Mező Misi, Szabó Balázs és Pintér Béla nyitogassa tovább a szíveket. De mielőtt bármelyikük színpadra ment volna, mind összekapaszkodtak egy közös imára a színpadhoz vezető lépcsőnél.

1_24.jpg

Chuck és Gena Norris plénum elé lépésekor elsőként harcművészetről, viccekről, filmes karrierről szóló, videóbejátszásokkal tarkított blokk következett – a magyar szinkronhangjával való találkozás igen jó húzás volt.

6_9.jpg

5_10.jpg

Megérte kivárni a csattanót, mert az est fénypontja csak ezután következett. Nem tudom, így volt-e megírva a forgatókönyvben, de nem a kanapén ülve, hanem egészen a színpad elejéhez lépve, a közönséghez közel állva kezdtek el Istenről, hitről, megpróbáltatásokról beszélni a vendégek. És ott megfagyott a levegő.

– Chuck híres lett, nagyon népszerűvé vált a filmjei miatt, de az élete összeomlott, tönkrement a házassága. Olyan ember volt, mint akinek egy lyuk van a szívén - fogalmazott második felesége, Gena, akit egy barátja mutatott be a sztárnak. A nő mély hite visszavezette Istenhez a padlóra került férfit, aki azóta nem akar nem hívő keresztényként élni. – Betegen születtem, az édesanyám 7 napig nem is ölelhetett magához. Amikor odaadtak végre neki, azt mondta: Istennek terve van ezzel a fiúcskával. És hiszem, hogy mind a küzdősportok, a filmek és az, hogy most itt vagyok, az ő tervének a része. Ha Isten nem lenne, ha nem gyógyított volna meg, ma nem állhatnék ezen a színpadon – tett tanúságot mély lelki elkötelezettségéről Chuck Norris. Hogy az ekkor a felesége részéről – is – előszökő könnyek igazak voltak, az is garantálja, hogy már Budapestre érkezve, az események menetrendjének egyeztetése közben jelezte a szeretetszolgálat vezetőinek a színészlegenda: jó, jó, de mikor imádkozunk már?

4_10.jpg

A gálaestet igehirdetés, majd közös ima zárta, amelyet követően Bolyki Balázs úgy fogalmazott, ő sok közösségi fohászt látott már, de hogy ennyi ember nyíljon meg láthatón Isten előtt, ez mélyen megdöbbentette.

9_6.jpg

7_9.jpg

A program végeztével személyesen találkozhattam az amerikai házaspárral. Számomra egyértelmű volt, hogy mindkettőjükkel szeretnék egy közös képet készíteni, merthogy az ő történetük így, kettesben kerek. Meg is lepődött Gena, amikor odaléptem hozzá, hiszen mindenki a férjét ostromolta. – Chuck, itt van valaki, aki azt szeretné, hogy mindkettőnkkel legyen fotója – szólt a párjának, aki úgy nézett vissza, mint egy igazán különleges kérés elhangzása után szokás. Nem hiszem, hogy én voltam az első ilyen személy az életükben, de túl sok "páros szelfit" nem szoktak ezek szerint kérni tőlük.

8b.jpg

Rövid beszélgetésre is volt lehetőségünk az öltözőjükben, s azt gondoltam, valami igazán mély, szép üzenetet tudok ezáltal közvetíteni az olvasók felé. Nem így lett: fennkölt szavak helyett őszinte, drámai vallomás kerekedett a párbeszédünkből.

– Mit üzennének a magyaroknak?
– Hogy mit is? Hmmm... Inkább mi szorulunk rá, hogy mások üzenjenek nekünk. Súlyos gondok vannak Amerikában. Missziós terület az USA.
– Hordozzuk akkor egymást lélekben?
– Ez lenne a legjobb.
– Van egy fiatal ismerősöm, aki nemrég utazott missziós szolgálatra New Yorkba. Mielőtt elindult, jeleztem neki, hogy nem értem, miért ő megy oda, miért nem az amerikaiak jönnek hozzánk.
– Nagyon köszönjük az ismerősének ezt az áldozatot! Az amerikai népnek nagy szüksége van a lelki megújulásra.

Hazafelé az járt az eszemben, amiről egy másik médiamunkással beszélgettem pár órával a gála kezdete előtt. Bármely tapasztalt újságíró ugyanis könnyedén meg tudná írni előre, távolból is egy ilyen rendezvény beszámolójának a gerincét, nem nehéz kitalálni a fő üzeneteket. Mégis itt vagyunk, ő is, én is, mert hiszünk benne, hogy a legjobb történeteket az élet írja. Jól döntöttünk: nem bántuk meg, hogy hagytuk magunkat meglepni ezen az estén.

Köszönet Chuck és Gena Norrisnak, hogy elutaztak hozzánk, s megmutatták, az igazi erő a gyengeségünk során válik leginkább jelenvalóvá! Hiába megannyi világbajnoki cím, rengeteg film, tengernyi vicces történet: Isten nélkül lyukas lenne az élet. Elszámolhat valaki többször is végtelenig, lehet tőle nem fogadott hívása a telefon feltalálójának, szeretet nélkül legfeljebb kiégett akciósztárok lehetnénk. Ezen a szombat estén azonban egy 78 évesen is kacagó, életvidám ember osztotta meg velünk lelki kincseit, szorosan fogva felesége kezét, égre emelve a tekintetét.

Aki ott volt, aki átélte mindezt, bizonnyal más emberként távozott, mint ahogy érkezett. Talán nem tévedés úgy összegezni a különleges találkozó fő üzenetét: mindannyiunk szíve missziós terület. Közeledik karácsony, rengeteg lehetőségünk lesz a következő hetekben is adni és kapni egyaránt.

Ne legyünk lyukas szívű emberek!

Gégény István

 

adomanybanner_600.jpg

süti beállítások módosítása