Női lelkész a katolikus püspöki szinóduson
SZEMlélek 2018. november 15.

Női lelkész a katolikus püspöki szinóduson

November elején ért véget Rómában a katolikus egyház közel egy hónapig tartó püspöki szinódusa, melynek célja, hogy a világ minden tájáról érkező püspökök együtt tanácskozzanak az egyházat érintő aktuális kérdésekről. Idén egy huszita lelkésznő (!) is részt vett a találkozón.

martina05_20_submitted.jpg

1965-ben VI. Pál pápa hívta össze a szinódust első alkalommal, hogy hogy a vatikáni zsinaton megtapasztalt közösség és kollegialitás folytatódhasson. Ferenc pápa idén a hit, a fiatalok és a hivatástisztázás témái köré invitálta meg a világ püspökeit. A 267 résztvevő mellett a testvéregyházak képviselői el jelen voltak, köztük Martina Viktorie Kopecká, a cseh huszita egyház lelkésze is. A 32 éves Martina volt az egyetlen női lelkész a szinóduson, ahol lehetősége nyílt ökumenikus küldöttként köszöntenie az egybegyűlteket. 

8_7.jpg

- Az ökumené nem papírokról, dokumentumokról és intézményekről szól, hanem arról, hogy előítéletek nélkül tudjunk találkozni másokkal - foglalta össze a találkozások tanulságát Kopecká.

Olyan, nagyon érzékeny témákkal is foglalkozunk a szinóduson, mint például a gyermekekkel való visszaélések. Az emberek pedig igen nyíltan beszélnek egymással. Nem számítottam arra, hogy ilyen kölcsönösen elfogadó légkör alakul ki, hogy ilyen sokféle téma felmerül, és hogy ilyen sokszínű lesz az egész. Nem a széthúzás és a különbözőségek uralkodnak, hanem az irgalmasság van a középpontban, és ez építi a keresztény közösséget.”

Kopecká beszámolóját, véleményét a női lelkészség intézményéről, megtérésének történetét és a szinódus ebédlőjében történt "jégtörésről" a kötőszó.blog.hu cikkében olvashatnak bővebben.

süti beállítások módosítása