Erre vajon mit lép a pápa?
SZEMlélek 2018. október 11.

Erre vajon mit lép a pápa?

Olyan meghívást kapott az egyházfő, amit sem elutasítani, sem ilyen formában elfogadni nem tűnik jó döntésnek.

pope_thinking.jpg

Észak-Korea első embere, Kim Dzsongun phenjani látogatásra hívta meg Ferenc pápát – jelentette be a dél-koreai elnöki hivatal.

Hogy mennyire különleges a kezdeményezés, az már ebből az egyetlen mondatból kitűnik. Pláne, ha hozzátesszük, hogy a meghívót hivatalosan Mun Dzsein dél-koreai elnök fogja átadni a címzettnek. Észak-Koreának és a Vatikánnak ugyanis nincs diplomáciai kapcsolata egymással.

Az invitálás ugyanakkor igen szívélyes – a hírek szerint Kim Dzsongun "repesve várja" a remélt találkozást –, a pápa pedig kifejezetten üdvözölné a Koreai-félsziget békéjének előmozdítását, a nukleáris leszerelést, a szemben álló felek közeledését (amint ezt például 2014-es dél-koreai látogatásán is kifejezte). Lehet-e egy ilyen meghívásra nemet mondani?

Amíg a nép szempontjából mindenképp előnyös lenne egy pápalátogatás a közeli jövőben, az akció erősen látszatlépésnek tűnik. Mert mi lett az amerikai elnökkel történt, nagy előrehaladásnak látszó. találkozó hatása? A két koreai vezető és adminisztráció tárgyalásának sorozatai már bátorítóbbak, de ettől még Észak-Korea olyan lőporos hordó maradt, ahol a puskapor helyett sokkal nagyobb pusztító erővel kénytelen számolni a világ.

Az észak-koreai alkotmány elvileg garantálja a szabad vallásgyakorlást, amennyiben az nem veszélyezteti az államot, de a gyakorlatban ez úgy valósul meg, hogy néhány államilag ellenőrzött helyszínen kívül tilos nyílt vallási tevékenységet folytatni.

Ferenc pápának van ideje a válaszadásra, hiszen október 17-én még csak átvenni fogja a meghívó levelet. Tervbe van viszont véve 2019-ben egy pápalátogatás Japán szigetére, ami lehetőséget teremtene a kitérőre.

A meghívás elfogadását köthetné akár az egyházfő a tényleges szabad vallásgyakorlás bevezetéséhez, akár ahhoz, hogy Phenjan mellett más településeket is meglátogathasson, így egyszeri diplomáciai "parádé" helyett közvetlenebb találkozásokra kerülhetne sor. De ezt ő és munkatársai majd eldöntik.

A meghívás különleges, a reakció valószínűleg hasonlóan sajátos lesz.

(A hír forrása: reuters.com, fotó: relogionnews.com)

süti beállítások módosítása