Ebben a faluban találkozhatsz önmagaddal
Gégény István 2018. október 09.

Ebben a faluban találkozhatsz önmagaddal

Miért épült egy aprócska településen 5000 fős templom az elmúlt években? A helyszínen kerestük a választ: Ázsiától Afrikán át Amerikáig tucatnyi nemzet képviselői nyilatkoztak a SZEMléleknek.

t1_1.jpg

Taizé neve mára fogalommá érett. Hétről-hétre fiatalok és régebb óta fiatalok zarándokolnak el Franciaország szívébe, ahol 75 éve Roger Schütz lerakta a Taizéi Közösség alapjait.

t4_1.jpg

– Ó, Taizé, ez a kis tavasz – így sóhajtott fel kedvesen II. János Pál ottjártakor, s ebben a sóhajban benne is van a lényeg. Az ottani közösség ugyanis a megújulás erőforrása, s ez a megújulás nem korlátozódik valamely felekezetre, vallásra. Az emberi megújulás helyszíne a kis falu, ami amolyan állandó világtalálkozós helyszín, csak hetente újabb 2-5 ezer résztvevővel.

Új gondolatok, új nézőpontok, találkozás önmagunkkal, tőlünk ebben-abban különböző emberekkel, csend, Taizé-érzés, megváltozott élet, stresszmentesség – ilyesmiket fogalmaztak meg a kamera előtt nyilatkozók Dél-Koreától Ugandán és Zimbabwén át az USA egyik államából érkezett vendégig.

t3_1.jpg

Aki a Taizéi Közösség, lelkület vonzáskörébe kerül, ezzel bekapcsolódik a bizalom zarándokútjába. Érdemes megízlelni ennek az útnak a társadalomformáló erejét, ebben segíthet a SZEMlélek videója is. A többnyelvű kisfilmhez magyar felirat is rendelkezésre áll.

t2_1.jpg

süti beállítások módosítása