Hogyan tovább, magyar papság?
Gégény István 2018. szeptember 18.

Hogyan tovább, magyar papság?

Életkori adatoknak jártunk utána, amelyek alapján a katolikus klérus, avagy plébániai szerkezet jelenlegi rendszere fenntarthatatlannak tűnik.

klerikus_1.jpg

Többször nekifutottunk már a paphiánynak nevezett jelenség feltárásának. Tavaly számszerűen, grafikonokkal illusztrálva számoltunk be a globális és hazai összképről, az a cikkünk ide kattintva tekinthető meg. Akkor azonban csupán létszámokról tudtunk írni, életkori adatokhoz korlátozottan, átlagos értékek szintjén jutottunk hozzá.

Az elmúlt hetekben próbáltunk utánajárni egyházmegyei szinten is a tényadatoknak, s bár inkább kevesebb, mint több sikerrel jártunk, érdemi információkkal gazdagodtunk. Eddigi adatgyűjtésünk révén 4 római katolikus és 1 görögkatolikus egyházmegye papjainak listája alapján 5 beszédes korfa rajzolódott ki előttünk. A függőleges mérce az életkori sávokat jelöli, a merőleges vonal az adott korosztályhoz tartozó papok létszámát mutatja – a piros oszloprészeket nem kell figyelembe venni a létszámnál, azok csupán a "fa" kirajzolásához nyújtanak segítséget.

Görögkatolikus:

10_6.jpg

Római katolikusok:

11_3.jpg

12_4.jpg

13_1.jpg

14_1.jpg

Ezek a grafikonok akkor utalnának egészséges, fenntartható tendenciára, amennyiben nagyjából fenyőfa, avagy lefelé bővülő háromszög alakot látnánk magunk előtt. Mivel igen ritka a középkorúak papszentelése, az eddigi rendszer szerint szinte kizárólag alulról, a fiatalok felől kellene érkeznie az utánpótlásnak.

Egyik olvasónk hasznos észrevételt fűzött a cikkhez, miszerint a 20-30 éves korosztályba valójában 24-30 évesek tartoznak, így az ott szereplő érték nagyjából analógnak tekinthető a 30-40-es korosztály dupla akkora mutatójával.

Amennyiben képzeletben eltoljuk akármelyik grafikont két lépéssel felfelé, megkapjuk, hogy mi várható 20 év múlva, nem ismerve természetesen az újonnan szenteltek létszámát, s nem kalkulálva a kilépő és elhalálozó papokkal.

Jól látható, hogy a nem kötelező, hanem választható cölibátus gyakorlatával élő, jellemzően házas papokból álló görögkatolikus klérus korfája kiegyensúlyozottabb a latin rítusú egyházmegyék grafikonjainál, legalábbis a 40 év alattiak mutatói nem vetítenek előre drámai jövőképet.

Ez a folyamat arra utal, hogy valaminek változnia kell, avagy valamilyen változás mindenképp be fog következni a közeli jövőben a magyar katolikus egyházban.

Az adatokat nyilvánosan elérhető forrásból, illetve a klérus tagjaitól kaptuk. Szeretnénk minden egyházmegye adatait feltérképezni: amint ez megvalósul, nevesítve közzétesszük valamennyi hazai papi közösség aktuális korfáját.

(Nyitókép forrása: cruxnow.com)

 

adomanybanner_600.jpg

süti beállítások módosítása