5+1 csoda, amit az erdélyi árváknak köszönhetünk
Gégény István 2018. szeptember 15.

5+1 csoda, amit az erdélyi árváknak köszönhetünk

Véget ért a Dévai Szent Ferenc Alapítvány több napon át tartó 25 éves születésnapozása. A kedves fesztivál hatása itt marad velünk, csokorba szedtük a legfontosabb meglepetéseket.

01_6.jpg

1. Kitágult a sportaréna

12 ezer 500 fő a Papp László Sportaréna teljes befogadóképessége, ám szeptember 13-án 18 ezren vonódtak be a hatalmas épületben az ünneplésbe. Ez már csak azért is meglepő, mert az esti koncerten 11 ezren voltak jelen – ez sem kis szám, hatalmas volt az érdeklődés, a vonzerő. Úgy jön ki a matek, hogy délelőtt rendhagyó szülői értekezletet is tartottak az arénában, sok szülő, tanár is bekapcsolódott a gyerekek mellett az öröm megosztásába.

2. Apácák és a rockzene

A csütörtök esti koncerten olyanok is jelen voltak, akiknek egyébként eszük ágában sem volt eddig Ákost, Eddát, netán a Republic zenéjét hallgatni. Szerzetesnővérekről van szó, akik lágyabb, klasszikusabb muzsikához szoktak, de az ünnep kedvéért bevállalták a hangerőt és a "zúzást". Ráadásul utólag bevallották, nem bánták meg, hogy így tettek – nem is olyan rossz ez a rockzene, fogalmaztak derűsen.

3. Vita helyett ölelés

A zenészek köréből származik a vallomás, miszerint ezen a különleges estén olyan művészek is felléptek, akik máskülönben soha nem szerepelnének ugyanazon a rendezvényen egyazon színpadon. Ismert, létező jelenség a szakmában az ilyen vitás helyzet, a gyerekek és Csaba testvér kedvéért azonban egy este erejéig félretették a szembenállást a külön utakat járó énekesek.

4. Sztereó szerenád a Dunán

Pénteken hajózni ment a Budapestre látogató 500 erdélyi nehéz sorsú gyermek, de nem csupán gyönyörködtek a Dunán a szép panorámában. Két hajó vitte őket, amelyeket Cse Gábor és Krisztina ajánlott fel az ünnepelteknek, s útjuk során kétféle stílusú zenével, énekléssel adtak szerenádot a magyar fővárosnak a gyermekek, sztereóban.

5. Fiatalok hangja a közéletben

Az Országházba is ellátogattak az ifjú vendégek, ahol Csaba testvér arra gondolt, ne csak az épületet tekintsék meg a jövő reménységei. A felsőházi teremben két törvényjavaslatról tartottak szavazást a fiatalok, amelyhez hozzá lehetett szólni, ment is az érvelés, támogatás, ellenzés, végül szavaztak is a jelenlévők. Kövér László házelnök is megjelent az eseményen. Hogy mi került napirendre (az lenne az igazi csoda, ha legalábbis a szöveg szellemisége hatással lenne a közéletre), az a cikk végén Csaba testvér Révész Máriusz képviselőnek írt leveléből kiderül. A lényeg leginkább az volt, hogy a fiatalok megtapasztalják a vita ízét, a dolgokhoz való hozzászólás, véleményformálás mikéntjét, s azt is lássák, hogyan zajlik egy szavazás, minek mi az eredménye.

parl1.jpg

parl2.jpg

parl3.jpg

+1. A peremen élőkkel együtt jobb a világ

Igazi csoda volt a teljes eseménysorozat megvalósulása, boldogságszintje, hiszen pár napra valahogy kivonódtak sok ezren a stressz, feszültségek, ellenkezések világából, s bevonódtak egy örömteli légkörbe, mindezt rászoruló, rájuk szoruló nehéz sorsú személyeknek köszönhetően. – Bizonyítást nyert Ferenc pápa buzdítása: akik kimentek ezeken a napokon a peremen élők közé, megtapasztalhatták, hogy ezekkel az emberekkel együtt jobb a világ, ők is közénk tartoznak, boldogságot adhatnak nekünk. Egyrészt fontos, hogy az egyház ne váljon merevvé, ismerje fel, hogy akár rockzenével is lehet dicsőíteni Istent, másrészt a nagyvilág megtapasztalhatta, hogy az evangélium igenis működik – ez az összegzés Böjte Csabától származik.

(Nyitókép: Orbán Gellért, parlamenti fotók: Máthé Zoltán/MTI)

* * *

Tisztelt Képviselő úr!

Kedves Máriusz!

Számomra nagy - nagy öröm, hogy engedélyt kaptunk arra, hogy szeptember 14-én 9:00 órától, 560 gyerekemmel, kollégámmal megnézhetjük Magyarország legszebb és legfontosabb épületét, az Országházát. Azt a házat, ahol megszületett a határon túli magyarság számára is a kettős állampolgárság intézménye! Nagy szeretettel kérjük, hogy ne csak megmutassák az épületet, hanem magyarázzák is el a gyerekeknek, hogy mi a demokrácia, hogy születnek itt a közösség életét meghatározó fontos döntések, törvények. A gyerekekkel folytatott beszélgetés során arra gondoltunk, hogy az elméleti ismerkedésen túl ha játékosan is, de „gyermekparlament” képviselői megfogalmazhatnának néhány törvényjavaslatot! A jelenlevő gyerekek meghallgatnák e törvények előterjesztését, és szavaznának az őket foglalkoztató kérdésekkel kapcsolatos döntésekről. Két törvénytervezet körvonalazódott:

1. Gyermeknapon gyermek díjak: Az első törvénytervezet arról szólna, hogy államunk mindenkori elnöke, ugyan úgy ahogy a felnőtteknek különféle alkalmakkor díjakat nyújt át, a diákok körében is évente egyszer gyermeknapon vagy tanév végén, tüntesse ki azokat a társaikat, akik a legtöbbet tesznek a kiskorúak közössége érdekében. Szeretnénk, ha a kitüntetések odaítélésében az államelnököt ne a felnőttek által megítélt tanulmányi előremenetel, és ne is a különféle sport, művészeti téren a fiatalok által elért eredmények vezessék, hanem csakis az iskolák helyi diákparlamentjeinek a döntései! A diákok válasszák ki maguk közül az értük legtöbbet tevő társaikat, és ők maguk terjesszék fel elismerésre azokat a kiskorúakat, akiket ők már amúgy is sokra értékelnek! Meg vagyok győződve, hogy a kiskorú gyerekek is lehetnek a társadalom hasznos tagjai, az ő munkájuk is lehet fontos, értékes, értékelésre méltó. Amennyiben a valós értéket, a lángot lámpatartóba tesszük, hogy az ragyogjon és mindenkinek világítson, irányt is mutatunk az életcélokat kereső fiatalok számára!

2. Kiskorúak véleménye közéletben. A második törvénytervezettel szeretnénk valamelyest kaput nyitni a kiskorúak közéletben való beleszólásába. Szeretnénk javasolni, hogy minden gyermeknek legyen alkalma, lehetősége szüleivel, törvényes gyámjával megbeszélni egy - egy választás tétjét, fontosságát! Így a kiskorú javaslata alapján, a kiskorút képviselő felnőtt szavazhasson felelősen a gyermekei nevében! Igazából az azt jelentené, hogy minden felnőttnek szavazata annyit ér, ahány kiskorúért felelősséget vállalt! Így a holnap építésében azok is beleszólhatnának, akik számára a társadalom a holnapot építi.

A törvénytervezeteket két dévai tizenéves fogja előterjeszteni, és a jelenlevő fiatalok meggyőződése alapján elfogadják vagy visszautasítják a javaslatot. Nagyon fontos lenne, hogy lássák a gyerekek, hogy nekik is joguk van a véleményeiket megfogalmazni, azt elő is terjeszthetik, és demokratikus eszközökkel küzdhetnek is véleményük győzelméért! Mutassuk meg a gyermekeinknek, hogy a szépen megfogalmazott, előterjesztett javaslatukat a többség békés meggyőzésével, hogyan vihetik győzelemre!

Kisebb testvéri tisztelettel,

Csaba testvér

süti beállítások módosítása