Közösségi térként építik újjá a leégett püspöki palotát
SZEMlélek 2018. augusztus 31.

Közösségi térként építik újjá a leégett püspöki palotát

Nagyvárad Polgármesteri Hivatala 20 évre átvenné és felújítaná a leégett épületet.

nvrd.jpg

A felújítási tervekről Ilie Bolojan polgármester számolt be a Virgil Bercea görögkatolikus püspökkel közösen tartott sajtótájékoztatón.

A városvezető tájékoztatása szerint a főpásztorral közösen keresték a megoldást a szombati tűzvész által okozott károk helyrehozására, és abban állapodtak meg, hogy partneri szerződést kötnek. Ennek mentén az épületet a lehető legrövidebb időn belül újraépítik, és közösségi, kulturális térré alakítják. Az épületben konferenciatermek, múzeum és könyvtár kap majd helyet.

A polgármester hozzátette, a városháza 20 évre venné használatba az épületet, a püspökséggel közösen látna neki az újjáépítéshez szükséges adománygyűjtéshez. Megjegyezte azonban, hogy a város költségvetéséből is jelentős támogatásra lesz szükség.

Virgil Bercea püspök köszönetet mondott mindazoknak, akik segíteni próbálnak, és Isten segítségét kérte az újraépítéshez. Megemlítette, hogy a többi egyházak vezetői is szolidaritásukról biztosították.

A Bihar megyei önkormányzat közölte, hogy keddi ülésén százezer lej (7 millió forint) gyorssegélyt hagyott jóvá a görögkatolikus egyház számára, hogy mielőbb megkezdhesse az újjáépítés előkészítését.

A hatóságok még nem közölték, mi okozta a Nagyvárad főterén álló műemléképület szombat esti kigyulladását. Az online sajtóban azonban olyan, a tűzvész előtt készült felvételek kerültek nyilvánosságra, amelyek az épület elektromos hálózatának meghibásodására utalnak.

(Forrás: Agerpress/MTI, fotó: oradeamagazin.ro)

süti beállítások módosítása