Ezért viselt szivárványos miseruhát a pápaesélyes bíboros
SZEMlélek 2018. július 16.

Ezért viselt szivárványos miseruhát a pápaesélyes bíboros

Nem azért.

szivarvany.jpg

A nigériai Francis Arinze az Istentiszteleti és Szentségi Kongregáció korábbi vezetője, Szent II. János Pál egyik főbb tanácsadója – lehetséges utódjaként, "papabilis" bíborosként is számon tartották 2005-ben – szivárványmintás liturgikus fejfedőt viselt egy július 12-én tartott szentmisén Amerikában.

Élénk találgatás kezdődött a mintaválasztás kapcsán, azon dilemmázva, hogy vajon a "más nemi identitásúak" felé történt-e vizuális utalás az egyházi vezető által.

A megfejtés nem túl bonyolult: az adott bíborosi süveg régóta Francis Arinze liturgikus ruhatárának részét képezi, mégpedig azért, mert Afrikában a helyi kultúra előszeretettel használ színekkel teli mintákat az öröm kifejezésére.

Az pedig hab a tortán, hogy még sehol sem voltak a szexuális szabadosságot büszkeségként értelmezők, amikor már rég keresztény jelkép volt a szivárvány. Ez a természeti jelenség volt ugyanis Isten ígéretének jelképe Noé számára, az Ószövetség szerint.

szivarvany2.jpg

Ha összegyűjtöm a föld felett a felhőket és a szivárvány megjelenik a felhőkön, akkor megemlékezem szövetségemről, ami fennáll köztem és köztetek, meg minden élőlény és test között. (Teremtés könyve 9, 14-15)

Köszönet Francis Arinze bíborosnak, hogy ruhaválasztásával emlékeztetett bennünket erre a szövetségre!

(Forrás: ChurchPOP, illusztráció: rainbowtoken.com)

süti beállítások módosítása