Fuldokló életét mentette meg a Down-szindrómás fiú
SZEMlélek 2018. július 10.

Fuldokló életét mentette meg a Down-szindrómás fiú

A 17 éves úszó nemzeti hős lett hazájában.

down1.jpg

Nyár van, s ezt az évszakot sokan vízpartok mellett, strandolással töltik. Így tett tavaly az a 10 és 14 éves testvérpár is, akik Olaszországban fürödtek a tengerben. A dagály veszélyével azonban nem számoltak, s a környéken nyaralók már csak a segélykiáltásuk alapján vették észre, hogy nagy a baj.

Ott volt azonban a középiskolás Valerio Catoia, aki 3 éves kora óta úszóleckéket vett, hogy fejlessze az izmai erejét, s meg tudja tartani magát a vízben. Ez szülei számára azért volt fontos, mert Valerio Down-szindrómával született. Annyira magára talált a fiatalember a vízben, hogy immár igazi sportkarriert tudhat magáénak, speciális olimpiai játékokon is részt vett.

De nem ez tette igazán hőssé, hanem az, hogy amikor meghallotta a lányok sikoltását, édesapjával együtt azonnal a tengerbe vetette magát, s a hivatásos vízi mentőket megelőzve elérték és kimentették a lányokat.

Valerio bátorságát az ország akkori sportért felelős minisztere és Matteo Renzi korábbi miniszterelnök is méltatta. Ő pedig folytatta tovább az életét: visszatért az edzésekhez, tovább cserkészkedett, ősszel pedig ismét iskolapadba ült. Nem sokat változott az élete, tettével azonban sokak életét megváltoztathatta.

(Forrás: aleteia.org)

süti beállítások módosítása