A nácizmushoz hasonlította Ferenc pápa az abortuszt
SZEMlélek 2018. június 17.

A nácizmushoz hasonlította Ferenc pápa az abortuszt

A katolikus egyházfő megerősítette, hogy Isten szándéka szerint a család egy férfi és egy nő közösségén alapul.

abort1.jpg

– Úgy hallom, egyre divatosabb, legalábbis szokássá vált, hogy amikor a várandósság első hónapjában megvizsgálják, rendben van-e magzat, ha találnak valamit, az első javaslat: vetessük el – osztotta meg tapasztalatát a pápa június 16-án a Forum of Family Associations szervezet 25 éves fennállása kapcsán tartott rendezvényen. – Ez egy gyermek meggyilkolása, egy ártatlan személy békés életének kioltása. Ez a cselekedet épp olyan, mint amikor a nácik meg akarták tisztítani az emberi fajt, csak itt fehér kesztyűt használnak.

A pápa szavai egybecsengenek a SZEMlélek főszerkesztőjének május 29-én megjelent, ide kattintva elérhető gondolataival.

A határozott szavak előhangként is felfogható a nyár végén Írországban tartandó Családok Világtalálkozója (World Meeting of Families) kapcsán.

A család kifejezésről szólván Ferenc pápa elismerte, hogy sokan sokféleképpen értelmezik ezt a szót. – Kétségkívül léteznek olyan hasonlatok, mint bizonyos csillagok családja, fák családja, állatok családja, ugyanakkor a család Isten elképzelése szerint csak egyféle lehet: egy férfi és egy nő házassága, amely egy csodálatos szentség – nyomatékosította.

A 2016-ban kiadott Amoris Laetitia dokumentum kapcsán az egyházfő rámutatott: egyesek "ezt szabad, azt nem szabad" üzenetekként kezelik az ott megfogalmazott gondolatokat. – Ezek az emberek nem értettek meg semmit – mondta, kiemelve, hogy a buzdítása nem kívánta elrejteni a problémákat. Aki igazán meg akarja érteni a dokumentum lényegét, az szerinte jól teszi, ha alaposan elmélyül a 4. fejezet mondanivalójában, amelyet írása "szívének" nevezett.

Ferenc pápa szerint a házasság csodálatos kaland, a fiataloknak pedig nagy szükségük lenne olyan férfiakra és nőkre, akik segítenek nekik a felkészülésben.

Böjte Csaba SZEMléleknek adott interjúját is megidézték a pápa szavai: a gyermekek a legcsodálatosabb ajándékok szerinte, ugyanakkor egyre trendibb nem vállalni gyermeket, ehelyett viszont "három kutya és két macska" azért kell a házhoz.

A beszéd teljes szövege olaszul itt olvasható, angol összefoglaló itt található.

(Illusztráció forrása: yaqeeninstitute.org)

süti beállítások módosítása