Ezt a meccset csúnyán elbukta a halál
Gégény István 2018. május 01.

Ezt a meccset csúnyán elbukta a halál

26 éves korában megölték Brenner Jánost, mert túl sokan jártak az ifjú pap miséire. Ma 15-20 ezer hívő ünnepelte a boldoggá avatását.

1_19.jpg

– Ritkaság, hogy egy ember megérje a testvére boldoggá avatását, de olyan talán még nem is volt a történelemben, hogy egy pap megérje a szintén pappá szentelt testvére boldoggá avatását – nyilatkozta 2018. május 1-jén a SZEMléleknek Brenner József, saját különleges helyzetére utalva. Ekkor már délután volt, lassan hazaindultak a messziről érkezett zarándokok, a szívükben azzal a tudattal, meggyőződéssel, hogy ezen a napon megváltozott az egyház. Egy új hőse lett a hitnek, legalábbis immár "papírunk van róla", hogy a lánglelkű magyar fiatalember óriási erőforrásként gazdagítja felebarátai életét.

01_4.jpg

2_13.jpg

Ezt igazolja a bevezetőben említett matematikai képlet is, amely a gyilkosok, gazemberek, az egyház tagjait megfélemlíteni vágyók bukását hirdeti a szeretet, a szolgáló lelkület, az elkötelezett hit győzelme mellett. Brenner János gyűlölői el akarták pusztítani egy ember lángját, ám a gyilkossággal sokkal inkább olajat öntöttek a szeretet tüzére. János atyát eddig is nagy tisztelet övezte szűkebb pátriájában, a nyugat-magyarországi régióban, mostantól viszont ország-, sőt, világszerte példaként lebeghet tanúságtétele emberek tömegei előtt.

6_7.jpg

3_13.jpg

– A magyar Tarzíciusz – így hivatkozott rá Erdő Péter szentbeszédében, utalva a hasonlóságra, miszerint mindkét fiatalembert az Oltáriszentség hordozása, védelmezése közben ölték meg. A bíboros nem állt meg a boldoggá avatott pap élettörténetének, lelki motivációinak ismertetésénél: arra bátorította különösen a fiatal katolikusokat, hogy alakítsanak Brenner János-köröket, így ápolva magukban az elkötelezett lelkipásztor szellemiségét.

4_8.jpg

7_7.jpgA Duna TV derűs kommentátorai

– Ha maga pap akar lenni, akkor maga marha, három év múlva már senki sem fog templomba járni – ezt a Brenner-gyilkosság idején uralkodó korszellemet idéző "beszólást" Seregély István idézte fel még az esemény előkészületi idejében a SZEMléleknek adott interjú keretében. A korábbi egri érseket Brenner Jánossal együtt szentelték pappá. – Hát, most is járnak templomba az emberek, pártgyűlésre viszont nem – tette hozzá a sokat megélt egyházi vezető.

8_6.jpg

9_5.jpg

Brenner János szíve tehát él és virul: itt van közöttünk, előttünk jár, a másokért életét áldozni kész igaz keresztény életpéldájával hívogat mindannyiunkat a menny felé.

10_5.jpgBrenner József és Mádl Dalma

11_2.jpg

12_3.jpg

13.jpg

Élete, halála, boldoggá avatása, tömegek lelkét megérintő állhatatossága üzenet mindazoknak, akik megpróbálnák bármikor megfélemlíteni, elhallgattatni, akár meg is ölni az evangélium hirdetőit. Ezt a meccset már egyszer s mindenkorra csúnyán elbukta a halál Jézus keresztáldozatakor. Azóta bárkit ölnek is meg az ő követői közül, azzal csak erősebb, hitelesebb, boldogabb, szentebb lesz az egyház.

Ezt élhettük át 2018. május 1-jén Szombathelyen. És ezt, bizony, nagyon boldogító volt átélni!

Gégény István

 

adomanybanner_600.jpg

süti beállítások módosítása