Nem titok: ezért mondott le XVI. Benedek
SZEMlélek 2018. április 23.

Nem titok: ezért mondott le XVI. Benedek

Egy új dokumentumfilmből derülhet ki, mi áll valójában Ferenc pápa elődjének lemondása hátterében.

benedekle.jpg

Április 16-án mutatták be a Vatikánban a "XVI. Benedek: tisztelve az igazságot" című dokumentumfilmet, amelyben az egykori pápa közvetlen munkatársai vallanak az évszázadok óta példa nélküli döntés megszületésének körülményeiről.

Csalódnia kell az összeesküvést gyanítóknak, ugyanis eddig sem volt titok az indok, maga XVI. Benedek már elmondta, a friss dokumentumfilm pedig igazolja szavait.

Stephan Horn, egykori egyetemi asszisztense szerint a Brazíliában tartandó Ifjúsági Világtalálkozó volt az egyik fő "vízválasztó" a német származású egyházfő döntésében. Miután az orvosa közölte vele, hogy nem lesz képes elutazni az eseményre, elhatározta, hogy még a program előtt lemond, emlékszik vissza a történtekre munkatársa.

Federico Lombardi, aki korábban vatikáni szóvivőként tevékenykedett, egyértelműen a pápa bölcs belátását emeli ki. Joseph Ratzinger egyre kevésbé volt képes megfelelni annak a sok kihívásnak, nyilvános és privát kötelezettségeknek, amelyek szolgálatával jártak, Életkorából fakadó testi elgyengülése volt a fő motiváló tényező a jezsuita pap szerint a lemondáshoz vezető úton.

XVI. Benedek egyik legközvetlenebb munkatársa, Georg Gänswein érsek határozottan cáfolja azokat a feltételezéseket, amelyek szerint egyes botrányos ügyek (Vatileaks, szexuális zaklatások) eredményezték a korábbi pápa lemondását.

A filmet, amely spanyol, angol és olasz nyelven mutatja be a döntés hátterét, világszerte elérhetővé teszik.

(Forrás: aleteia.org, fotó: CNA)

 

adomanybanner_600.jpg

süti beállítások módosítása