Patkányok és gekkók között: magyar orvosok afrikai missziója
SZEMlélek 2018. február 15.

Patkányok és gekkók között: magyar orvosok afrikai missziója

5 fiatal orvos, 120 kiló felszereléssel nekivág Malawinak.

Tavaly ősszel Dr. Szegedi László kollégáival együtt abba a 18 milliós afrikai országba utazott, ahol egyetlen egy idegsebész jut az egész országra. Céljuk, hogy egy misszió keretében segítsék azokat, akiknek egyébként semmi esélyük nem lett volna orvosi kezeléshez jutni.

00071015.jpeg

- Malawi legnagyobb városában egy állami kórházban dolgoztunk, ahol egy ágyon több beteg is fekszik. Informatikai rendszer nincs. - osztotta meg tapasztalatait a fiatal orvos a wmn.hu-n olvasható interjúban - A beteg kórlapja egy cetli, és volt, amelyiken rajta volt a név, volt, amelyiken nem, ezért kaptunk egy hosszas listát operálás előtt, hogy biztosan azt műtsük meg, akit kell. Ha megkérdeztük valakitől, hány éves, általában nem tudták megmondani. Ez nekem hihetetlen volt.

00071035.jpeg

- Nincs zavaró nyomor, nincsenek szeméttelepek, az emberek mosolyognak, táncolnak, nagyon kedves nép.

Utolsó nap meghívtuk a műtős személyzetet vacsorázni. Mindenki eljött szépen kiöltözve, mi meg ott feszítettünk missziós pólóban, ami egy csöppet rossz érzés volt. A vacsorát asztali imával kezdték, ahogyan ez ott szokás, megköszönték Istennek, hogy minket odaküldött. Ez nagyon jó érzés volt. A túra végére mindenkin munkaszemlélet-változás ment végbe. Az ember ezek után máshogy néz a saját életére. Nagyon sokat formál rajtad egy ilyen misszió. A kollégáimat bátorítom, hogy nézzék meg, milyen a világ, de nem a negatív, hanem a pozitív dolgok miatt. Kedves embereket megismerni, a kultúrájukat megtapasztalni. Nagyon nagy ajándékot adott nekünk ez az út.

A Blantyre-ben lakó különítményt a magyar egészségügy "úgy nevelte", hogy nincs megoldhatatlan helyzet.

00071031.jpeg

- Minden nap volt valami, ami reménytelen feladatnak tűnt. Jól működő csapat vagyunk, mindenre találtunk megoldást - vallja Szegedi doktor, aki már tervezi is az újabb utat Malawiba társaival: Dr. Kelemen József Árpád aneszteziológus és intenzív terápiás szakorvossal, dr. Markia Balázs gyermekidegsebész főorvossal, dr. Nagy Gábor idegsebész főorvossal és dr. Rácz Adrien Dorina idegsebész szakorvosjelölttel.

A teljes interjú a WMN oldalán olvasható.

süti beállítások módosítása