Létezik valódi templomrombolás is a világban
SZEMlélek 2018. január 14.

Létezik valódi templomrombolás is a világban

A helyszín nem Nyugat-Európa, vagy Amerika, az ok nem gazdasági érdek, hanem keresztényüldözés, az épületben aktív hitélet zajlott.

kinatemplom.jpg

Szinte minimális kulturális értéke volt annak a szakrális szempontból jellegtelennek ható, iskolának vagy sportcsarnoknak tűnő épületnek, amit felrobbantott az államhatalom Kínában. Az eddigiekben nagyjából leírtunk minden különbséget az érintett épület és azon társai között, amelyek lebontása kapcsán érzékeny reakciók tömegei árasztják el a virtuális teret.

Nem véletlenül volt ennyire semmilyense az a "megatemplom", ahol 50 ezer keresztény imádkozott rendszeresen. Az evangelikál Golden Lampstand Church ugyanis hivatalosan raktárépületként volt nyilvántartva, nem véletlenül: a kétes értékű politikai együttműködéseket kialakító államban ugyanis aktívan üldözik a keresztényeket. Ennek nyomán a hivatalos szervek romboló ténykedése is egy "illegális épületek eltávolítását" célzó kezdeményezés részét képezte.

kinatemplom2.jpg

– A templom elleni akció jól érzékelteti, mennyire tartja tiszteletben a kínai kormányzat a vallásszabadságot és az emberi jogokat – nyilatkozta a New York Timesnak Bob Fu, a ChinaAid szervezet alapítója.

kinatemplom1.jpg

Az épületet mintegy 3 millió dollárnak megfelelő összegből építették fel helyi keresztények adományaiból.

Kínában 60 milliónál is több keresztény él, a hatalmas közösség legalább fele be nem jegyzett gyülekezetekhez tartozik.

Az amerikai lap hozzáteszi, hogy Xi Jinping elnöksége alatt az állam számos templomot lebontott, vagy eltávolította róla a keresztet, miután a kínai hatalom olyan "nyugati filozófia" részének tartja a kereszténységet, amely ártalmas lehet a pártra.

(Forrás: New York Times)

süti beállítások módosítása