Beer Miklós és Fabiny Tamás közös úrvacsorában reménykedik
SZEMlélek 2017. december 16.

Beer Miklós és Fabiny Tamás közös úrvacsorában reménykedik

A katolikus és evangélikus püspök ezúttal egyazon asztalnál ülve fejtette ki egészen hasonló gondolatait a jelen és a jövő egyházáról.

fabinybeer.jpg

– Úton vagyunk – fogalmazott egyetértően a két különböző felekezet vezető képviselője a vecsési evangélikus templomban tartott nyilvános beszélgetésen. Beer Miklós az egymásért imádkozás fontosságát hangsúlyozta, Fabiny Tamás pedig rámutatott, hogy a Refomáció Emlékéve által a folyamatos reformációra hívták fel a figyelmet – olvasható az evangelikus.hu beszámolójában. Az egyházszakadás miatt egymással teljes mértékben egyetérteni nem tudó felek egybehangzóan úgy vélték, az ökumenikus párbeszéd következő állomása remélhetőleg a közös úrvacsoravétel lesz. Erre már utalt korábban Fabiny Tamás, a SZEMléleknek adott interjújában is szóba került a téma.

– Most már nem hivatkozhatunk a kommunista diktatúrára! Mi is inkább nyugatiak szeretnénk lenni, és nem vesszük észre, hogy a kényelem, a jólét, a pénz a hitünket gyöngítik. Ma az itteni egyházban nincs meg a vértanúk hősiessége – jelentette ki Beer Miklós a hazai kereszténység aktuális állapota kapcsán.

– Ahogy Ferenc pápa is fogalmazott, beszélhetünk a mártírok ökumenéjéről is. Ott tényleg nincsen különbség aközött, hogy katolikus, evangélikus vagy baptistákkal történik az inzultus. Kérdés, hogy inkább a dicsőség teológiáját valljuk, vagy pedig tudjuk vállalni a keresztet, a lemondást, az alulmaradást. Amennyiben az egyház tud az "árnyékos oldalon" maradni, és tudja a keresztet is hordozni, akkor elképzelhető, hogy a fiatalok is jobban megbíznak majd az egyházban – erősítette meg püspöktársa gondolatát Fabiny Tamás.

Ezzel még nem értek véget a merész megfogalmazások, amelyek egyik egyházi vezetőtől sem állnak távol. – A klerikalizmus Alzheimer-kórjából jó volna kigyógyulni. Ha egyházról gondolkodunk, még ma is a papokra gondolunk, pedig mindnyájan, akik megkeresztelkedtünk, mi magunk vagyunk az egyház – figyelmeztetett a katolikus főpásztor. – Ha egy kocsis megtér, azt először a lovai fogják észrevenni – idézte Luther Márton az evangélikus püspök. Ez a gondolat bizonnyal sokunknak ad elmélkednivalót.

A beszélgetés hangfelvétele és a teljes beszámoló képekkel együtt elérhető ide kattintva.

(Forrás és fotó: evangelikus.hu)

süti beállítások módosítása