96 éves hölgy úszott világrekordot Budapesten
SZEMlélek 2017. augusztus 15.

96 éves hölgy úszott világrekordot Budapesten

Pár évvel az I. Világháború befejezését követően, 1921-ben született az amerikai Maurine Emilie Kornfeld, aki a napokban zajló FINA Masters vizes világbajnokság legidősebb női résztvevője.

fina1.jpg

Augusztus 14-én egy magányos induló állt a rajtkőre a Duna Arénában. Egyik pályán sem úszott mellette senki a 800 méteres gyorsúszás számában, leginkább azért, mert ezt a futamot 95-99 éves hölgyeknek rendezték. Maurine – talán megengedi ezt a megszólítást – néni nem csupán az egyetlen hölgy volt a világon, aki bevállalta az indulást, de ellenfelektől nem szorongatva, saját lelki erejétől hajtva világrekordot is elért ezen a különleges hétfőn. Jövőbeni kihívóinak a 21:39.10-es időt kell majd megdönteniük.

Nem ő a legidősebb azonban a magyar fővárosban zajló masters világbajnokságon, hanem egy hazánkat képviselő hősies sportember. Bánki Horváth Béla 1920-ban született, s amint az alábbi fotón látható, fiatal társaihoz hasonló lelkesedéssel üdvözli 97 évesen is a medencéből a közönséget, itt épp a 200 méteres hátúszás versenyszámát követően.

fina2.jpg

(Forrás: nyugat.hu, fotók: Kovács Tamás/MTI)

süti beállítások módosítása