A Facebook átvenné az egyházi közösségek szerepét
Gégény István 2017. augusztus 02.

A Facebook átvenné az egyházi közösségek szerepét

Ezt maga a közösségi oldal vezére vetette fel, s miután közel 2 milliárd felhasználó érintett, érdemes komolyan venni a szavait.

fb.jpg

Az ötlet nem olyan meredek, mint sok hívő első hallás után gondolná. Mark Zuckerberg ugyanis nem virtuális gyónást, online miserészvételt vizionál, hanem a realitásból indul ki. Tény, hogy az egyházaknak kimagasló közösségszervező ereje volt évszázadokon át, ám a médiaguru közlése szerint napjainkra a bármiféle közösséghez tartozók létszáma világszerte drasztikusan csökkent.

A Facebook újra összehozhatná az embereket, elősegíthetné egymás felkarolását, a jótékonykodást. – Azok az emberek, akik templomba járnak, szívesebben vállalnak önkéntes feladatokat, szeretetszolgálatot. Nem csupán azért, mert vallásosak, hanem mert egy közösséghez tartoznak – mutatott rá Mark Zuckerberg egy közösségvezetők számára tartott előadásában.

– Egy egyház(község) nem egyszerűen arról szól, hogy összejövünk. Van egy pásztor, aki gondoskodik a közösség jólétéről, s ételt, menedéket biztosít számukra. Egy sportolói közösségnek ugyancsak van edzője, aki motiválja a tagokat, elősegíti, hogy minél többet hozzanak ki magukból. A vezetők meghatározzák a kultúránkat, inspirálnak bennünket, védőhálót vonnak körénk, odafigyelnek ránk – vázolta fel az alapvető közös(ségi) vonásokat az amerikai techcég első embere.

A Facebook mesterséges intelligenciát is bevet, hogy a felhasználóknak számukra megfelelő közösségalkotási lehetőségeket javasoljon a rendszer, valamint kiszűrjék a zaklatókat, oda nem illő tartalmakat és manipulatív szándékú felhasználókat.

A közösségi oldal tehát még közelebb kívánja hozni egymáshoz az embereket – annyira komolyan gondolják a dolgot, hogy korábbi stratégiai céljukat, miszerint "tegyük a világot nyitottabb és elérhetőbb hellyé", megváltoztatták, erre: "hozzunk együtt közelebb egymáshoz mindenkit". Eme törekvésben az egyházak, egyházi vezetők kétségkívül akár kihívást is láthatnak. Hasznosabbnak tűnik azonban együttműködési lehetőségeken gondolkodni, felismerve az idők jeleit.

(Forrás: skynews.com, msnbc.com)

süti beállítások módosítása